Материалите в блога са без претенции за авторство.

Диета при гъбична инфекция

Candida Albicans

Какво е Кандида Албиканс?

Кандида Албиканс представлява гъбичен организъм, който обитава червата. Когато е налична в малки количества бактерията е полезна за организма. В големи количеста, обаче, Кандида Албиканс може да доведе до усещания за дискомфорт, които могат да варират по сила и степен. В тази статия ще се опитаме да дадем няколко препоръки за диета при кандиди.

Като начало е важно да знаете, че за да възстановите успешно бактериалния баланс на своя организъм е необходимо да спазвате специална кандида диета и да приемате пробиотици.

Какво не трябва да се консумира при кандиди (гъбички)?

За да намалите количеството на кандида бактериите в организма си е необходимо да изключите въглехидратите от диетата си. Добра идея за това е да ограничите приема на хляб, макарони, пресни и сушени плодове до 20-60 гр. дневно. По този начин ще намалите и размножителните способности на гъбичните бактерии.

Сведете до минимум консумацията на захар и захарни изделия. Захарта се среща под много и различни форми, затова четете внимателно етикетите на хранителните продукти и ги проверявайте за наличие на някоя от следните съставки:

  • Глюкоза
  • Гликоген
  • Захароза
  • Лактоза
  • Малтоза
  • Фруктоза

В допълнение към този списък се старайте да сведете до минимум и консумацията на мед, меласа, кленов сироп, захар, шоколад, алкохол, царевичен и оризов сироп. Необходимо е да преустановите консумацията на храни, които съдържат мая и глутен. Оцетът и храните с високо оцетно съдържание допринасят за повишаване на киселинността на стомашно-чревния тракт, което ги прави много неподходящи за хора, страдащи от гъбичкни инфекции. Ограничете и консумацията на всички млечни продукти. От тях само киселото мляко няма да ви навреди и не е нужно да го изключвате от диетата си.

Какво е позволено да консумирате при открити кандиди (гъбички)?

При откриване на кандида гъбички вашето тяло ще се нуждае от определен вид хранителни вещества. В специалния списък с полезни храни в борбата с Кандида Албиканс участват чесънът и лукът, бета-каротинът и витамин С, които най-лесно се набавят от зеленчуците, които имат тъмнозелени листа. Също така, много полезен помощник е и витамин Е, който се съдържа основно в ядките и семената. Позволява се и консумацията на кафяв ориз и просо.

Връщане към нормален хранителен режим

Препоръчителната продължителност на диетата с ограничена консумация на изброените по-горе храни е от 1 до 3 месеца. След този период можете постепенно да върнете в менюто си забранените продукти. За предпочитане е да започнете повторното включване на „забранени“ храни в менюто си една по една.

Важно е да наблюдавате как реагира организма ви, в случай че старите симптоми се появят отново. Тогава избягвайте храната, която според вас е станала причина за дискомфорта. С повторен кандида тест засечете количеството на гъбичните бактерии, за да се уверите че то е в допустимите граници.

Оценете публикацията:
1
Дзен притча за стрелеца
Хипотермия и измръзване