Материалите в блога са без претенции за авторство.

Световен ден на целувката

Световен ден на целувката
Днес отбелязваме Световния ден на целувките. Няма да разсъждаваме къде, кога, как и кой е измислил целувката като поздрав и израз на любов. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. Каквато и да е истината обаче, който и да я е измислил, това е страхотно, нека се наслаждаваме на момента. А сега ще обърнем внимание на това, как се целуват хората в различните краища на света, какво означава целувката за тях и какви странности съществуват относно този акт. 
 
В Древен Египет целувката е била напълно непозната. И Клеопатра, прочута с множеството си мъжки завоевания, вероятно никога не се е целувала в истинския смисъл на думата. 
 
Древните римляни в знак на приветствие се целували един друг по очите. В Средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол, пък, целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата, дори живота на "виновника". 
 
Ескимосите вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Затова няма целувка в японски филми. 
 
Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял. Германците са най-любвеобилната нация (да не повярва човек; къде останаха романтичните французи, мачовците - италианци и испанци?). Немците се целуват в наши дни ежедневно средно 3,2 пъти по бузата и 1,3 пъти си подаряват един на друг еротични целувки. 
 
Има места, където целувката се смята дори за престъпление. И досега в щата Индиана (САЩ) действа закон, според който "на мъжа с мустаци е забранено да целува човешко същество". В щата Кънектикът (САЩ) е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат. 
В родината на Кама Сутра - Индия е абсолютно забранено целуването на публични места. В Италия закон забранява на шофьорите на моторните превозни средства и на пътниците в тях да се целуват 
 
В Папуа пък местните хора изразяват чувствата си към противоположния пол с леко захапване на веждите. 
Всеки избира своя начин да изрази любовта си, уважението си или просто средството, с което ще поздрави познати и непознати. Каквото и да е Вашето решение, важното е да ви харесва и да се чувствате доволни и щастливи. Празнувайте и раздавайте на воля днес своите целувки!
Оценете публикацията:
1
10 съвета за добро настроение
Белинташ