Материалите в блога са без претенции за авторство.

Шанка-пракшалана

Шанка-пракшалана

Шанка-пракшалана

Това е процедура за изчистване на целия стомашно-чревен тракт. Освен, че отмива всички нечистотии, също стимулира храносмилателните функции на червата, задстомашната жлеза, черния дроб, тънкото и дебелото черво. Силния разтвор на сол убива доста от вредната микрофлора в целия тракт.

Какво ни е необходимо:
1 чаша морска сол
няколко литра вода, загрята до телесна температура
подходящата храна за захранването (описана по-долу)
няколко часа свободно време – от 2 до 4

Кога може да прилагаме:
Като изпитаме необходимост от изчистване на целия тракт, добре е да изберем ден, в който сме спокойни и отпочинали. Процедурата се извършва в спокойна и ведра обстановка. Ако сме притеснени за нещо, всичките ни вътрешни органи са стегнати и свити и изчистването няма да е пълноценно.

Подготовката:
Решете предварително кой ден ще извършвате процедурата и си набавете всичко необходимо. Предния ден яжте предимно или само растителна храна без да преяждате. Вечерта е добре да изпразните червата си или с разхлабителни билкови чайчета или с клизма. Дори е задължително червата ни да са празни преди започването на процедурата.

И самата процедура:
Станете рано сутрин – около 6-7 – тогава е естественото биологично време за чистене на червата. Загрейте няколко литра вода – нека да е леко топла на пипане. На 1 литър вода слагате 1 с.л. сол и бъркате до пълно разтваряне. Преминавате към изпълнението на следната
СХЕМА
1) изпивате 1 чаша от водата
2) веднага изпълнявате без прекъсване поредицата от 4 типа упражнения, описани по-долу
3) повтаряте точка 1) и 2) докато изпиете 6 чаши вода
4) ако след този момент не настъпи позив до тоалетната, повтаряте упражненията докато почувствате позив
5) след като отидете до тоалетната, продължавате с изпълняването на точка 1) и 2) като почти винаги след това ще се налага да посещавате тоалетната
6) процедурата свършва тогава, когато започне да изхвърляте чиста вода, това обикновено става с минимум 14 чаши вода
7) завършването на процедурата става така – изпивате 2-3 чаши чиста несолена вода, и повръщате – така измивате стомаха и хранопровода от вредни налепи.

Ако усетите, че ви е тежко от изпитото количество вода, правете упражненията докато усетите подобрение. Но ако въпреки всичко не ви се приходи до тоалетна е желателно да си направите клизма.

УПРАЖНЕНИЯТА:

Първо упражнение: застанете в разкрачен стоеж (разстоянието между краката е 30 см), с ръце над главата със сплетени пръсти и дланите обърнати нагоре. Гърбът изправен, дишането нормално. Направете наклон от кръста първо наляво, не задържайте в крайна точка, изправете се и веднага се наведете надясно. Повторете 4 пъти (общо 8 наклона). Така се отваря пилора и водата от стомаха влиза в дванадесетопръстника.

Второ упражнение: от същото положение изпънете дясната ръка хоризонтално и свийте лявата така, че показалеца и палеца да докосват дясната ключица. След това извийте торса, отвеждайки изпънатата ръка колкото се може по-назад. Гледайте към краищата на пръстите. Повторете движенията 4 двойни пъти, като не задържате в крайните точки.

шанка пракшалана

Трето упражнение: легнете по корем, издигнете тялото като опирате на пода само дланите и палците на краката със стъпала на 30 см раздалечени. Извийте торса и главата надясно и назад, докато видите лявата пета. Без да задържате усучете в другата посока. Повторете 4 двойни пъти.

Четвърто упражнение: водата вече стига края на тънкото черво и трябва да мине през дебелото, за това клекнете с раздалечени на 30 см стъпала. Опрете длани на колене. Извийте торса и положете лявото коляно на пода пред дясното стъпало, дланите тласкат дясното бедро към левия хълбок и лявото бедро към десният хълбок. Гледайте назад, за да подсилите извивката. Тук първо се притиска дясната половина на корема. Изпълнява се по 4 пъти на всяка страна. Това упражнение може да се замени с АРДХАМАТСИАНДРАСАНА, като първо свиваме десния крак, левия го прекрачва и с дясната длан, след като усучем наляво, захващаме дясното коляно, за да притиснем първо дясната част на корема.

ЗАХРАНВАНЕ
Абсолютно забранено е да оставите храносмилателната си система без храна повече от час след приключването на процедурата. Захранването трябва да направите не по-рано от половин час след края на процедурата и не по-късно от 1 час.
Приготвя се следното ястие /Khicheri/ – преварява се добре равни части ориз и леща, до консистенцията на каша. Добавя се 1 лъжичка масло ГИ. Ако нямате добавете нормално масло. Не добавяйте сол или други подправки и съставки. Ако не желаете да консумирате бял ориз, може да сварите до степен на превареност жито или елда. Не съм сигурна дали е възможно маслото да се замени със зехтин например. Оригиналното захранване от тези 3 съставки (ориз, леща и ги) помага да се възстановят нормалните функции на храносмилателната система, възобновява мукуса в стомаха, образува слуз, която предпазва стените на тракта. Същото ястие се приготвя и за вечеря, като към него може да се добавя и сварен картоф и морков. През първия ден не яжте нищо друго освен горе споменатото. В следващите няколко дни не яжте животинска храна, приготвяйте си единствено растителна лесно смилаема храна. Избягвайте броколи, зеле и подобни. Предпочитайте консумацията на зеленчуци на пара и зърнени каши, овкусени със студено пресовани масла.

Как се прави масло Ги – разтопява се на водна баня качествено краве масло и пяната, която образува на повърхността, се отстранява с лъжица. Така пречистеното масло сипвате в бурканче и оставяте да изстине, след което може да съхранявате в хладилник и да ползвате при нужда. Маслото Ги се ползва в храненето по принципите на аюрведа.

Как ще ви повлияе тази процедура:

* ще повиши настроението ни
* ще ни помогне да се отървем от доста токсини и вредни микроорганизми
* ще почувстваме лекота
* имунната система ще се повиши
* функциите на всички храносмилателни органи ще се подобрят
* ще повлияе положително не само на тялото, но и на ума и духа

Противопоказания:

* да не се прилага от хора болни от дизентерия, остър колит, остър апандисит, туберкулоза, диария, рак на червата, язва на стомаха
* да не се прилага от тежко болни хора и по време на бременност

Това филмче нагледно показва цялата процедура стъпка по стъпка, но няма нужда да правите упражненията след 5тата минута – обърнатите пози.

Оценете публикацията:
0
Деструктивните махала
Узнайте бъдещето с клонче, огледало, гребен