Материалите в блога са без претенции за авторство.

Окситоцинът

475655_400086310009021_389164683_o
 
Окситоцинът е пептиден хормон от осем аминокиселини. В миналото е бил известен само с някои от добре познатите си дейности, свързани с раждането и кърменето. Но с времето учените установиха още много негови страни и ефекти.
Окситоцинът се произвежда и от двата пола, най-известен е с функциите си при жените – улеснява контракциите при раждане и стимулира производството на кърма. Но се среща и при мъжете. Те го синтезират в същите зони като жените, но също и в тестисите и други репродуктивни тъкани. Наричат го още любовен хормон, защото пулсациите на окситоцин се покачват в кулминацията на любовния акт и след него. Тогава нивото му в кръвта е по-високо от обичайното с 3 до 5 пъти, а при жените и повече. Отделянето му може да се повиши и от различни видове стимулация – докосване, сърдечност и прегръдки. Позитивната околна среда, приятните звуци и светлина също могат да повлияят на покачването му в организма.
  Окситоцинът улеснява преноса на семенната течност в мъжката репродуктивна система, отпуска кръвоносните съдове, намалява кръвното, има успокояващ ефект, стимулира растежа и заздравяването на рани. При жените действието му е аналогично. Искате ли да стенете родители, имайте в предвид следното – при стрес в организма се отделя адреналин, който е антагонист на окситоцина. В такива случай се намалява съкратимостта на маточната мускулатура и придвижването на сперматозоидите. Вероятността яйцеклетката да не се оплоди е голяма. Това е една от причините да сте спокойни и да избягвате стреса, когато планирате бебе.
 
Хормонът оказва положителен ефект и върху други части и функции на тялото. Рецептори на окситоцин има още в бъбреците, костната и сърдечно-съдовата система, панкреаса, мускулите и мастните клетки. Той е анаболен регулатор на костна маса, стимулира образуването на нови клетки в сърдечния мускул, а в мускулите усвояването на глюкозата. Премахва умората и стимулира тялото за умствена дейност.
   
Гушкайте и обичайте любимите си същества, освен всичко друго е полезно за здравето. А ако не са наблизо, то има и друг начин да покачите окситоцина. Според едно изследване физически дейности като продължително вървене, маунтийнбайк и гребане спомагат за отделянето на ендорфини, а сред тях и окситоцин, в кръвообращението.

 

Оценете публикацията:
2
ЦЕНЕТЕ ВАШЕТО ВРЕМЕ !
Кристалите