Материалите в блога са без претенции за авторство.

Фейсбук Контакти и Връзки за помощ с Facebook

 Тази статия е написана за да може сами да си помогнете, когато имате проблеми свързани с Фейсбук. Този сайт не е част от Фейсбук. Ние не сме част от фирмата Фейсбук и няма смисъл да ни звъните по телефона или да ни пишете във връзка с приложената тук информация. Тази статия е написана с цел да направите каквото можете сами.

Трудно се намират връзките и особено email-ите за връзка с екипа на Фейсбук по проблеми, които се решават основно на административно ниво. Хора ми се включват в Skype и Facebook, като си мислят, че съм администратор от екипа на Фейсбук, с молби за помощ и съвети. Е, аз не съм администратор на Фейсбук, а просто power потребител, който се опитва да помага с каквото може.

Държа да ви предупредя, да не очаквате на 100%, че ще ви обърнат внимание от Фейсбук и ще решат проблема ви, след като сте се свързали с тях (особено, ако очаквате това да стане веднага). При социална мрежа с толкова потребители 650+ милиона (само в България сме малко над 2 милиона) и трафик, трябва да сте наясно, че не сте единствените, които имат проблеми, и които се нуждаят от внимание. Преди да използвате email-ите и контактните форми за помощ, уверете се, че не можете да намерите отговорите, от които се нуждаете чрез интернет търсачки, в помощният център на фейсбук. Обърнете внимание и на коментарите в групи като “Анти-Спам/Скам“ във Фейсбук, много от полезните отговори са именно в тях. Общо взето, ви съветвам да използвате тези връзки, само в краен случай.

E-mail-и за връзка с екипа на Facebook

Във връзка с Деактивирани акаунти във Фейсбук: disabled@facebook.com
Във връзка с Жалби от общо естество: appeals@facebook.com
Във връзка със Злоупотреби със платформата на Фейсбукabuse@facebook.com
Във връзка с Клиентски услуги: info@facebook.com
Връзка с Клиентската Поддръжка на Фейсбук: support@facebook.com
Във връзка с Проблеми с Лични данни във Facebookprivacy@facebook.com

БОНУС EMAIL адрес на PR отдела на Фейсбук относно интервю или участие в семинар, на някой служител на Facebook: press@fb.com

За връзка на Медии с Фейсбук

Фейсбук ръководства и стандарти

Тази статия е написана за да може сами да си помогнете, когато имате проблеми свързани с Фейсбук. Този сайт не е част от Фейсбук. Ние не сме част от фирмата Фейсбук и няма смисъл да ни звъните по телефона или да ни пишете във връзка с приложената тук информация. Тази статия е написана с цел да направите каквото можете сами.

Какво става, когато докладвам (репортна) или блокирам някого?

Докладването на профили, групи или страници или каквото и да е друго съдържание не гарантира, че те ще бъдат отстранени. Обществото на Фейсбук е изключително разнообразно. Това означава, че нещо може да е неприятно или тревожно за вас, без да отговаря на критериите за отстраняване.
Ето защо ние предлагаме личен контрол, като например възможността за тихо скриване и прекратяване на връзките с хора, Фейсбук фен страници и приложения, които ви обиждат. Съдържание, което е в нарушение на правилата на Фейсбук, могат да бъдат премахнати от Facebook (в някои случаи), ако е предмет на законови или други действия. Докладваното лице, не получава информация, за потребителя който го докладва!

Докладване (репортване) на Фейсбук профил, Фен страница или уебсайт

Други проблеми във Фейсбук и помощ от страна на екипа на Facebook

Източник на оригинала и вдъхновение на статията е Блога на Станимир

Оценете публикацията:
1
ЗАСЛУЖАВА СИ...
Мисли & Цитати

Related Posts