Материалите в блога са без претенции за авторство.

Цветни светлини

Цветни светлини

22 септември 2012 година. Небето над Манхатън е пълно с цветни светлини.

След 2-3 секунди лампите започват да мигат, изведнъж става много светло, щрак, изгасва целият щат. 90 секунди по-късо цялата източна част на САЩ остава без електричество. Година след това Америка е развиваща се страна, милиони американци са мъртви, инфраструктурата е в руини.

Не, това не е сценарии на поредната холивудска продукция. Може да звучи абсурдно, но според ново проучване, финансирано от НАСА (NASA), може да се очаква слънцето да върне прогреса ни с десетилетия назад.

Много напредналата ни цивилизация зависи най-много от технологиите. А те от електричеството.Това ни поставя в опасна ситуация. Проблемът идва от слънцето. Повърхността му се състои от движеща се плазма, силно заредени енергийни частици, някои от които изхвърчат от повърхността на слънцето и започват да пътуват през космоса като „слънчев вятър". От време на време „вятърът" носи топки плазма, тежащи милиони тонове. Ако само една от тези топки удари магнитния щит на Земята, предвижданията на НАСА ще се сбъднат.

Електрически мрежи ще се стопят. Точно такъв е и случаят в канадската провинция Квебек през март 1989 година. Близо 6 милиона жители остават без ток за 9 часа.

Най-тежкия случай на контакт със слънчева плазма е през 1859 година, познат като случая Карингтън, когато цялата земя е погълната в гигантски облак от запенен газ. В следствие на това 8 дни над Земята космическо време е било силно влошено.

По данни от изследването на НАСА, след един такъв тежък инцидент светът ще остане без никакво електричество. Което от своя страна означава, че след изчезването на захранването ще ни останат 72 часа модерно здравеопазване, 30 дни въглища и 4 до 10 години за възстановяване

Най-големият проблем се оказва системата за ранно предупреждение. Електрическите компании ще направят всичко възможно, за да спрат тока по електрическата мрежа и да я запазят почти незасегната, но ще трябва да го направят за 15 минути. Изведената в орбита през 1997 сонда, която винаги е между земята и слънцето, предлага предупреждение за геомагнитни бури между 15 и 45 минути преди те да достигнат земята.

Другият проблем е, че сондата е на 11 години и вече е изпълнила предназначението си. Това означава, че скоро трябва да се изпрати неин заместник, който да издържа на по-сурови условия и да бъде по-прецизен. За съжаление никой не се е замислил за нова сонда.

 

http://bgvesti.com

Оценете публикацията:
0
Суеверия за високосна година
Молитва за любов