Материалите в блога са без претенции за авторство.

Рецепти на Петър Димков с бъзак и мармалад от черен бъз, сироп и лекарство

Рецепти на Петър Димков с бъзак и мармалад от черен бъз, сироп и лекарство

Българската народна медицина в лицето на лечителя Петър Димков наричан бъза, по-специално черния бъз , „най-силната българска билка”. С доказани противоракови свойства бъзът е ценно растение , което е в състояние да донесе много ползи на човешкото здраве. И макар, че сме свикнали да го подминаваме като досаден храст, тази статия ще се опита да даде един нов ракурс на отношението ви към бъза .

Бъз (Sambucus) е род двусемеделни растения, включващ около 30 вида. Голяма част от тях виреят в умерения пояс на северното полукълбо, но има и такива, които се срещат в южното. Всички видове бъз са или храсти, или ниски дървета. У нас се срещат главно 3 вида: черен, червен бъз (Sambucus racemosa) и бъзак (наричан тревист бъз).

За нас от най-голяма полза е черния бъз (Sambucus nigra), който представлява храст или дърво, достигащо височина до 3 м високо, а в редките случаи до 8-10 м. Има силно развита коренова система, а бъзови плодове узряват края на август или началото на септември. В някои части на страната е известен с наименованията бъзуняк, драмбъз, селешник, мимер.

Плодовете на черния бъз са цяла аптека за нашето здраве, стига да знаем как да ги прилагаме. Бъзовите плодове са богати на антицианови съединения, които оказват голяма роля при неутрализирането на свободните радикали. Огромно е количеството на пектин и целулоза в бъза, а освен в това в растението се съдържат много ценни минерали и микроелементи.

Огромно е количеството на витамин С в бъза, а ако съумеете да ги изсушите правилно, може да запазите по-голямата част от полезните съставки. Плодът на бъза е богат на антиоксиданти и вещества с противовъзпалително действие.

В 100 г плод от бъз се съдържат: 73 Калории, 0.66 г белтъчини, 18.4 г въглехидрати, 0.5 г мазнини.

Употреба на бъза

Всички части на растението бъз има лечебни свойства – корените се използват под форма на отвара, плодовете като настойка, от листата се прави отвара или се прилагат външно под форма на лапи), а от цветовете може да се приготви запарка/чай.

Популярно лекарство, завещано ни от традиционната медицина, се приготвя с плодовете на черния бъз, добре узрели, и действа против грип, профилактично и за подсилване на имунната система. Има източници, които доказват противораковото действие на лекарството.

За да приготвите лекарството наберете хубаво узрели плодове черен бъз , а ако има зеленкави зърна, ги изхвърлете. Измийте ги и ги подредете в голям буркан, като редува ред плодчета, ред захар до горе. Покрийте буркана с марля и го сложете на слънчево място да ферментира за около 2 седмици. След това прецедете през марля и разпределете сместа в по-малки бурканчета. Затворете ги с капачки и ги поставете на тъмно и студено място.

Сок от Бъз
От така приготвеното лекарство се прилага по 1 ч.л. сутрин на гладно, 10 минути преди закуска. Тази рецепта може да се направи и със зрели плодове на бъзак. В този случай лекарството се прилага много успешно срещу рак. Отново повтаряме, че не бива да използвате зелени зърна, а само тъмни и зрели зърна. Зелените плодчета див бъз съдържат отровни вещества.

От бъз може да се приготви и мармалад или сладко, за което се твърди, че притежава диуретичен и слабителен ефект и се прилага успешно при неврози. За здраве и наслада на сетивата може да си приготвите чай от цветовете на бъз. Чаят от бъз има прекрасен вкус и аромат и оказва тонизиращо действие.

Здравословни ползи от черния бъз

Огромна е здравословната полза от бъза върху човешкото здраве . Старо народното поверие гласи, че тъмните зрънца на бъза гонят болестите, което днес е доказано дори от съвременната наука и медицина. Бъзът е мощно средство срещу грип, помага на организма за по-бързото му възстановяване след простуда.

Бъзът има потогонно, слабително, диуретично действие, способстват за понижаване на висока температура заради съдържащите се в него гликозидните вещества. Използването на бъз помага за регулиране обмяната на веществата, което от своя страна е полезно за поддържането на тегло в нормални граници. Плодовете бъз съдържат много витамини и най-вече витамин С. Затова и чай от плодове на бъз е много добро средство за пушачи.

Зрял бъз
С бъзов чай от цветовете на черният бъз се правят инхалации при пресипнал глас и при възпаление на горните дихателни пътища.

Традиционната ни медицина съветва чай от бъз да се прилага още при импотентност, хемороиди, възпаление на пикочните пътища, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране, придружено с кръв, копривна треска, задух и затлъстяване.

За регулиране на обмяната на веществата се вземете 1 с.л. изсушени бъзови плодове и ги накиснете от вечерта в 200 мл леко топла вода. На сутринта прецедете течността, леко я затоплете и я изпийте на гладно. За външно приложение бъз се прилага в случаи на бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления. Отвара от листата на бъз пък се прилага външно за бани при кожни обриви, хемороиди и ревматизъм.

Лечителят Петър Димков разказваше: “Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”

Това чудодейно растение се използва цяло: цвят, лист, стебло, плод, корени.

Цвят от бъз

Представлява кичест жълто-бял букет, цъфти през май-юни. Бере се преди да е презрял. Суши се на сенчесто, проветриво място. След изсушаване цветът се оронва от дръжките, получава се прашец със същият цвят, блудкав на вкус, със слаб специфичен аромат.

Рецепта за лечение с цветове от бъз

Приготвя се отвара от изсушения цвят (прах) като обикновен чай. Пие се горещ.

Против: хрема, пресипнал глас, средство за изпотяване (при простуда), задух, при трудно уриниране (хронифициран простатит), при възпаление на бъбреците и пикочо-половите пътища. Цветът от черен бъз има мощно терапевтично действие при изброените болестни симптоми.

Листа от бъз

Берат се също през май-юни. Съобразно с народната вяра най-лечебни са набраните на 24-ти юни листа (влизат в ритуала на Еньовден). Изсушават се на сенчесто и проветриво място.

Рецепта от бъз

Приготвя се отвара от листата на черния бъз, както всеки друг билков чай (щипка листа за една чаша).

Отварата притежава слабително действие, подходяща е при чест, не особено силен запек. Трябва да се пие всеки ден.

Освен това действа потогонно, облекчава уринирането и отделянето на урина, понижава кръвното налягане, предотвратява възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Кори от бъз

Съдържат силно активиращи вещества, вземат се рано напролет, при раззеленяването, сушат се на сенчесто и проветриво място. В зависимост от дебелината на корите се нарязват още неизсушени на малки парчета.

Рецепта

Корите се накисват за 24 часа във вода, а след това се приготвя отвара. Доза – 20 гр кори в 500мл вода врят в продължение на 10 минути. Прецежда се и се пие по една малка чаша на ден.


Корен

Съдържа антиканцерогенни вещества. Корени от черен бъз се вадят наесен, измиват се добре, сушат се наразани по дължина или на тънки колелца.

Използват се както корите, и за бани против гъбички на ноктите.

Плод от бъз

Това е най-активната част на растението. Бере се в края на август. Има силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Задължително е плодовете да са добре узрели. Да не се допуска употребата на зелени и недобре узрели зърна!!!

Рецепти от бъз

1. Сироп. Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!

2. Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.

3. Мармалад от бъз се приготвя по следния начин: плодът се измива, пресова се, за да изтече сок, който да облее зърната. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.


4. Друг метод за ползване на бъзаковите плодчета - приемане на сухи плодове по схема: След набирането на съплодията, се разстилат на сухо и топло място рехаво и се изсушават за няколко дни (отново да напомня – всички плодчета от съплодието трябва да са добре узрели с нито едно зелено плодче). Когато са почти сухи се оронват и се доизсушават. Приемането на сухи плодове бъзак става по следната схема: първи ден се приема 1 плодче, и всеки ден се увеличава с 1 до достигането на 21 плодчета наведнъж. Ако тази доза действа твърде силно, намаля се до броя плодчета, при който се чувстваме комфортно. Често дискомфорта се дължи на засилена детоксикация – разхлабване, гадене, световъртеж."

“Навремето нашите умни търговци – разказваше Лечителя Петър Димков, - понеже са знаели тези рецепти, приготвяли мармалад от бъз и го продавали в буркани в Цариград. Ханъмите какво ли не давали за този мармалад!”

Съвет
Не пропускайте да си набавите за зимата цвят, листа и корени от бъз, пригответе препоръчаното по тези рецепти. Шансовете да се предпазите от грипна епидемия, да избегнете и други заболявания се утрояват, ако пиете от препоръчания сироп и си приготвяте отварите от цвят и листа.

Оценете публикацията:
3
Дъщерята на Петър Димков: Десет правила за здраве ...
Тиквата е истинско съкровище на полезни вещества