Материалите в блога са без претенции за авторство.

Тиквата е истинско съкровище на полезни вещества

Тиквата е истинско съкровище на полезни вещества

Няма единно мнение за произхода на тиквата. Едни учени смятат Америка за нейна родина, други - Китай, където тя е била култивирана в императорския двор.

Тиквата е много вкусна и полезна, съдържа голямо количество каротин и витамини. В меката част изобилства витамин D, засилващ жизнената дейност и ускоряващ растежа на клетката.

Целулозата от тиквите се усвоява лесно дори от отслабналия организъм и затова ястията с тиква се препоръчват при лечебно и профилактично хранене.

Тъй като в нея има много медни и железни соли и фосфор, влияещи положително на съдържанието на кръвта, употребата на тиква се препоръчва като профилактика на малокръвието и атеросклерозата.

Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отличн регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на лошия холестерол от организма.

От органичните киселини в тиквата се съдържа предимно ябълкова. В нея има достатъчно количество захарни вещества - глюкоза, фруктоза, захароза. Съдържа минерални съединения и големи количества калций, фосфор, желязо, мед, флуор, цинк. Каротинът (витамин А), витамин С и витамините от група В влияят добре на функциите на червата. Тя е и добро диуретично средство.

Ястията с тиква се включват в менюто на болните от хепатит и холецистит, а също на хората с хронични колити и ентероколити в изострен стадий, със заболявания на сърдечно-съдовата система (хипертония, атеросклероза), с остри и хронични нефрити и пиело-нефрити.

Тиквата се препоръчва и на бременните жени като средство срещу повръщане. По същата причина тя се употребява и против "морска болест".

При лечение на бъбреците се използва не меката част, а прясно изцеденият сок от сурова тиква (по половин чаша на 24 часа). Тиквеният сок има също успокояващ ефект и подобрява съня.

С меката част може да се правят компреси при екземи, изгаряния или обриви.

Ястията с тиква са препоръчителни за прекаралите хепатит А, защото биологически активните вещества в нея способстват за възобновяването на антиоксидантната функция на черния дроб.

Ако искате да изведете излишните течности от организма си, можете да използвате тиквата като своеобразна диета при сърдечни и бъбречни отоци. В продължение на 3-4 месеца се приема по 0,5 кг тиква в суров вид и по 1,5 кг варена или печена тиква на денонощие. Семената от тиква пък според народната медицина помагат срещу глисти и при спазми, затрудняващи уринирането.

В Индия с тиква лекуват туберкулоза. Доказано е, че водният екстракт в съотношение 1:10 000 възпрепятства размножаването на туберкулозната бактерия.

Оценете публикацията:
0
Рецепти на Петър Димков с бъзак и мармалад от чере...
Кестените – неизчерпаем източник на здраве