Материалите в блога са без претенции за авторство.

Билчице, кажи ...

Билчице, кажи ...

С НАСТЪПВАНЕТО НА ЕСЕНТА ПОСЯГАМЕ ЧЕСТИЧКО КЪМ ЛАВИЦАТА С КУТИЙКИ - ОБИКНОВЕНО ЗА ЧАЙ, НО И ЗА ПОХАПВАНЕ. ПРИРОДАТА Е ЩЕДРА НА ЕСТЕСТВЕНИ ЛЕКОВЕ, КОИТО СА НЕОЦЕНИМ ПОМОЩНИК НА ОРГАНИЗМА В БИТКАТА МУ С ЕСЕННИТЕ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ. НО ПОЗНАВАМЕ ЛИ ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ ТОВА, КЪМ КОЕТО СЕ ОБРЪЩАМЕ ПРИ НУЖДА?

 

ШИПКА

 Всички сте виждали горското храстче с характерни, оранжево-червени месести плодчета, които приличат на муцунки. Ненапразно наричат шипката "кучешка роза". Плодовете узряват през есента и са пълни с дребни космати семенца. Затова пък природата ги е превърнала в резервоар за витамини:

  • витамин А (важен за зрението, растежа на кожата и лигавицата)
  • витамин C (стимулира естествения имунитет и бори токсините)
  • витамини B1 и B2 (подпомагат обмяната на веществата) и 
  • витамин К (влияе на кръвосъсирването).

Косматите семенца пък съдържат витамин Е, свързан с репродуктивността и половата система.

 

Шипката е с най-голямо съдържание на витамин C сред останалите билки, поради най-голямо приложение намира като чай.Знаете ли, че в Китай са я използвали като средство за лечение на лошо храносмилане и глисти. В Тибет - за бъбречни болежки, болести на нервната система и атеросклероза.

 У нас се използва за повишаване защитните сили на организма при простуди, обикновено в късната есен и зимата. Укрепва сърцето и кръвоносната система. Любопитен факт е, че според някои вярвания шипката стимулира емоциите, внася нежност в отношенията на двойката. Препоръчително е във всеки дом билката да присъства не само под формата на чай и вкусни мармалади, но и като шипково вино, грис или шипково брашно.Такива храни са подходящи за възрастни хора и малки деца.

Оценете публикацията:
0
7 причини да пием топла вода с лимонов сок всяка с...
Сменяме времето на 27 октомври...Три седмици са ну...