Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Отпускане по течението

Голяма аркан

9Когато казвам стани вода, имам предвид да потечеш. Не бъди застоял. Движи се, движи се като водата. Лаодзъ казва: Пътят на Дао е като движението на реката. Как се движи реката? В нейното движение има няколко прекрасни неща. Едно от тях е, че тя винаги се насочва към дълбините, винаги търси най-ниските нива. Тя е лишена от амбиция, тя никога не се стреми да бъде първа, а иска да бъде последна. Не забравяйте, че Исус казва: Тези, които са последни тук, ще бъдат първи в Божието царство. Той говори за пътя на Дао като река -го споменава директно, но него има предвид. Бъди последен, бъди неамбициозен. Амбицията означава изкачване. Водата се движи надолу и търси най-ниската земя, иска да бъде нищожна. Тя не желае да се обявява за уникална, изключителна, необикновена. Тя няма представа за его.

Коментари

Човекът на тази карта е напълно отпуснат и спокоен във водата, оставил се да бъде отведен, където тя пожелае. Той е овладял изкуството да бъде пасивен и възприемчив, без да е апатичен, заспал. Той е отворен към потоците на живота и дори не му хрумва да каже: "Не харесвам това" или "Предпочитам в другата посока." Във всеки момент от живота си имаме избор дали да навлезем във водите на живота и да се пуснем по течението, или да се опитаме да плуваме срещу него. Когато тази карта се появи, тя показва, че сега си в състояние да се отпуснеш с упованието, че животът ще те подкрепи и ще те отведе точно там, където той иска да отидеш. Позволи на това чувство на доверие и релаксация все повече да се задълбочи. Всичко се случва точно така, както трябва.

2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Сравнението

Голяма аркан

9

Сравнението създава чувство на малоценност и на превъзходство. Когато не сравняваш, всякаква малоценност, всякакво превъзходство изчезва. Тогава просто си, просто присъстваш. Малък храст или огромно дърво - няма значение. Ти си себе си. Нужен си. Стръкчето трева е нужно точно толкова, колкото и най-голямата звезда. Без стръкчето трева Бог ще е по-малък, отколкото е. Звукът на кукувицата е нужен толкова, колкото и всеки буда; светът ще е по-малък, по-малко богат, ако тази кукувица изчезне. Огледай се само -всичко е необходимо и всичко има своето място в цялото. Това е органично единство - никой не е по-горе, никой не е по-долу, никой не е по-добър, никой не е по-лош. Всеки е несравнимо уникален.

Коментари

Кой ти е казвал, че бамбукът е по-красив от дъба или дъбът - по-ценен от бамбука? Мислиш ли, че на бамбука му се иска да има кухо стебло като на бамбука? Дали бамбукът завижда на дъба, защото е по-голям и листата му променят цвета си през есента? Самата идея двете дървета да се сравняват едно с друго изглежда абсурдна, но ние хората като че ли много трудно побеждаваме този навик. Да не се заблуждаваме - винаги ще има някой, който е по-красив, по-талантлив, по-силен, по-интелигентен или привидно по-щастлив от нас. И обратно, винаги ще има такива, които това отношение ще са по-малко от теб. Начинът да откриеш кой си не е като се сравняваш с другите, а като се стремиш да реализираш своя собствен потенциал по най-добрия начин.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Хармонията

Голяма аркан

9Слушай сърцето си, движи се в съзвучие със сърцето си, какъвто и да е залогът - състояние на пълна простота, струваща не по-малко от всичко... Да си прост, непринуден е трудно, защото това ти коства всичко, което имаш. Трябва да загубиш всичко, за да бъдеш прост. Ето защо хората са избрали да бъдат сложни и са забравили как да бъдат непринудени. Но само непринуденото сърце пулсира с Бог, пее с Бог в дълбока хармония. За да стигнеш до този момент, трябва да намериш своето сърце, своето пулсиране, своя ритъм.

Коментари

Установяването в покоя на сърцето по време на медитация е преживяване, което не може да бъде разбрано с ума или предизвикано насила. То идва естествено, докато все повече изпадаме в съзвучие с ритмите на своята вътрешна тишина. Фигурата на картата отразява благостта и деликатността на това преживяване. Делфините, които са изплували от сърцето и описват дъга към третото око, символизират игривостта и разбирането, които идват, когато сме в състояние да се свържем със сърцето и оттам да се движим в света. Позволи си да бъдеш по-мек и възприемчив сега, защото зад ъгъла те чака неизразима радост. Никой Друг не може да ти я покаже, а когато я откриеш, няма да можеш да намериш думи, с които да я опишеш на другите. Тя обаче е там, дълбоко в сърцето ти, узряла и готова да бъде открита.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Поглед навътре

Голяма аркан

9Обръщането навътре не е никакво обръщане. Отиването навътре не е никакво отиване. Обръщането навътре просто означава, че си тичал след това и онова желание, тичал си и отново и отново си стигал до чувството на неудовлетворение;, че всяко желание носи нещастие, че няма удовлетворение посредством желанието, че никога не стигаш никъде, че чувството на задоволство е невъзможно. Виждайки тази истина - че с тичане след желанията не стигаш доникъде - ти спираш. Не че полагаш усилия да спреш. Ако правиш опити да спреш, това по един незабележим начин пак е тичане. Все още желаеш - този път желанието ти е да нямаш желания. Ако правиш усилия да навлезеш в себе си, това пак е излизане извън себе си. Всяко усилие те води навън. Всички пътувания са външни, няма вътрешно пътуване. Как може да пътуваш в себе си? Ти вече си там, няма смисъл да ходиш. Когато спре отиването, изчезва пътуването. Когато умът ти вече не е засенчен от желания, си вътре. Това се нарича обръщане навътре. Но всъщност не се обръщаш наникъде, просто спираш да излизаш.

Коментари

Жената на картата има лека усмивка на лицето си. Всъщност тя наблюдава лудориите на ума си - без да съди, без да се опитва да ги спре, без да се идентифицира с тях;, тя просто ги гледа, сякаш гледа колите по улицата или вълничките по повърхността на езерото. Лудориите на ума са донякъде забавни -той подскача, върти се насам-натам, опитвайки се да ти привлече вниманието, да те примами да участваш в играта. Да развиеш умението да наблюдаваш ума от разстояние е една от най-големите благословии. Всъщност в това е есенцията на медитацията - не да напяваш мантра или да повтаряш утвърждение, а просто да наблюдаваш, сякаш този ум не е твой. Вече си готов да създадеш тази дистанция и да гледаш представлението, без да се въвличаш в драмата. Отдавай се на простата свобода да се обръщаш навътре винаги, когато можеш, и медитацията все повече ще укрепва и израства в теб.

5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

 

Промяната

Голяма аркана

9

Животът се повтаря механично - ако не започнеш да внимаваш, той ще продължава да се върти като колело. Ето защо будистите го наричат колелото на живота и смъртта, колелото на времето. Той се движи като колело - раждането е последвано от смърт, смъртта е последвана от раждане, любовта е последвана от омраза, омразата - от любов, успехът е последван от провал, провалът е последван от успех.

Увери се сам! Наблюдавай в продължение на няколко дни и ще видиш как се появява модел, модел на колело. Една прекрасна сутрин се чувстваш добър и щастлив, а Друг ден си толкова мрачен, толкова мъртъв, че започваш да мислиш за самоубийство. А само преди ден-два си бил толкова изпълнен с живот и блаженство, че си изпитвал благодарност към Бог, бил си в настроение на дълбока признателност, днес обаче ти е много мъчно и не виждаш смисъл да живееш... И това се повтаря отново и отново, но не виждаш модела. Забележиш ли модела, си в състояние да се измъкнеш от него.

Коментари

Символът на тази карта е огромно колело, олицетворяващо времето, съдбата, кармата. Около това безспирно движещо се колело се въртят галактики, а дванадесетте знака на зодиака са разположени по периферията му. От вътрешната й страна са осемте триграми на Идзин, а още по-близо до центъра са четирите посоки, всяка от тях осветена от енергията на светкавицата. Въртящият се триъгълник в този момент сочи нагоре, към божественото, а в центъра са китайските символи ян и ин, мъжкото и женското начало, творческото и приемащото.

Често е казвано, че единственото нещо, което не се променя в света, е самата промяна. Животът не спира да се променя, да еволюира, да умира и да се възражда. Всички противоположности играят роля в този необятен кръгов модел. Ако упорито се държиш за периферията на колелото, ще ти се завие свят! Придвижи се към центъра на урагана и се отпусни в осъзнаването, че и това ще мине.