Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Отвъд илюзиите

Голяма аркан

9

Това е единствената разлика между съня и реалността - реалността ти позволява да се съмняваш, а сънят - не...

За мен способността да се съмняваме е един от най-големите дарове за човечеството. Религиите са враг на човека, защото винаги са прерязвали съмнението от самите му корени - но за това си има причина и тя е, че религиите искат хората да вярват в проповядваните от тях илюзии...

Защо хората като Гаутама Буда са твърдели така настоятелно, че цялото съществувание - освен твоята същност-свидетел, твоята осъзнатост - е ефимерно, че е съставено от субстанцията, от която са изградени и сънищата? Те нямат предвид, че дърветата ей там не съществуват, че тези колони, които виждаме, всъщност ги няма. Възможно е да бъде разбрано погрешно заради думата "илюзия"... Преведено е "илюзия", но това не е подходящата дума.

Илюзията не съществува. Майа е по средата - тя почти съществува. От гледна точка на ежедневието ни тя може да бъде приета като нещо реално. Но във върховния смисъл, от висините на твоето просветление тя става нереална, илюзорна.

 

Коментари

Пеперудата на тази карта символизира външното, това, което непрестанно се движи и което не е реалност, а илюзия. Зад пеперудата е лицето на съзнанието, чийто поглед е обърнат навътре към онова, което е вечно. Пространството между очите е отворено и разкрива лотоса на духовното разгръщане и изгряващото слънце на осъзнатостта.

С изгряването на вътрешното слънце се ражда медитацията. Картата ни напомня да не търсим реалността навън, а вътре. Когато сме се съсредоточили върху неща от външния свят, твърде често се оплитаме в преценки - това е добро, онова е лошо, искам това, не искам онова. Тези преценки ни държат в унеса на нашите илюзии, стари навици и модели.

Изостави пълния с мнения ум и се обърни навътре, където можеш да релаксираш в своята най-дълбока истина, където разликата между сънища и реалност е вече известна..


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Вкопчване в миналото

Голяма аркан

9

Тези глаголни времена - минало, настояще и бъдеще -не са функции на времето, а на ума. Това, което вече не е пред ума, става минало. Това, което е пред ума, е настояще. А това, което ще бъде пред ума, е бъдеще. Миналото е това, което вече не е пред теб. Бъдещето е това, което още не е пред теб. А настоящето е това, което е пред теб и се изплъзва от погледа ти. Скоро то ще бъде минало... Ако не се вкопчваш в миналото... защото вкопчването в миналото е пълна глупост. Него вече го няма, така че за какво се тюхкаш? Станалото - станало. И в настоящето не се вкопчвай, защото и то си отива и скоро ще е минало. Не се вкопчвай и в бъдещето - в надеждите, въображаемите представи, плановете за утрешния ден - защото утре ще стане днес, ще стане вчера. Всичко ще стане вчера. Всичко ще се изплъзне от ръцете ти. Вкопчването само ще те направи нещастен. Ще трябва да се пуснеш.

Коментари

Жената на тази карта е толкова погълната от това да стиска кутията със спомените си, че е обърнала гръб на искрящата чаша с благословии, които са на нейно разположение тук и сега. Носталгията по миналото е затиснала главата й и я е превърнала в просякиня, както се вижда от закърпените й овехтели дрехи. Никой разбира се, не я принуждава да е такава, но тя е изгубила достъп до радостите, които предлага настоящето. Време е да се изправиш пред факта, че миналото го няма и всеки опит да го повториш е сигурен начин да останеш в плен на стари модели, които щеше да си превъзмогнал, ако не се вкопчваше с такова усърдие в това, което вече си преживял. Поеми дълбоко дъх, остави кутията, ако трябва я завържи с красива панделка и й кажи едно любящо и почтително сбогом. Животът минава покрай те, не допускай да се превърнеш във вкаменелост още приживе!


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Участие

Голяма аркан

9

Виждал ли си нощта да си отива? Много малко хора изобщо забелязват нещата, които се случват всеки ден. Виждал ли си вечерта да настъпва? Чувал ли си песента в полунощ? Познаваш ли красотата на изгрева? В своите действия ние сме като слепци. В такъв прекрасен свят всеки живее, нагазил в малкото блато на собственото си нещастие. Познаваш си блатото, затова ако някой се опита да те издърпа, се съпротивляваш. Не искаш да бъдеш изваден от нещастието, от страданието. Иначе наоколо има толкова много радост - трябва само да я осъзнаеш и да станеш участник, а не наблюдател. Философията е размишление, Дзен е участие. Участвай, стани част от оттеглянето на нощта, бъди част от идването на вечерта, част от звездите, от облаците. Направи участието свой начин на живот - и цялото съществувание става такава радост, такъв екстаз. Не би могъл да си мечтаеш за по-хубава вселена.


Коментари

Всяка фигура от тази мандала е вдигнала лявата си ръка в жест на получаване, докато дясната е надолу в жест на даване. Целият кръг поражда огромно енергийно поле във формата на двойната дордже, тибетския символ за гръмотевица. Мандалата има качество като това на енергийното поле около будата, където всички индивиди, участващи в кръга, дават своя уникален принос за създаването на обединено и живо цяло. То е като цветето, чиято цялост е по-прекрасна от сбора на частите му и същевременно засилва красотата на всяко листенце. Сега имаш възможност да участваш с другите и да дадеш своя принос в създаването на нещо по-голямо и по-красиво от това, което всеки един може да направи сам. Участието ти не само ще е градивно за теб, но и ще допринесе с нещо много ценно към цялото.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Пътуването

Голяма аркан

9

Животът продължава, винаги, винаги. Няма крайна цел, към която той да отива. Просто пътуването, самото пътешествие е животът, а не стигането на дадено място. Танцувай и пътувай, движи се с радост, без да се тревожиш за крайна цел. Какво ще правиш, като стигнеш някъде? Никой не е задавал този въпрос, защото всички се опитват да намерят цел, място, където да стигнат в живота. Но скритият смисъл... Ако наистина постигнеш целта на живота, тогава какво? Тогава ще имаш доста смутен вид. Няма къде да отидеш, стигнал си крайната цел - а в пътуването си изгубил всичко. Трябвало е да изгубиш всичко. И така, ще стоиш гол при крайната си цел и ще изглеждаш като идиот - какъв е бил смисълът? Толкова бързане, толкова тревоги - и ето го резултата.

Коментари

Фигурката, която върви по пътя през този прекрасен пейзаж, не се тревожи за целта. Той или тя знае, че пътуването е целта, самото странстване е мястото за поклонение. Всяка стъпка на пътя е сама по себе си важна. Когато тази карта се появи, това е знак за време на движение и промяна. Може да е физическо движение от едно място към друго или вътрешно движение от един начин на съществуване към друг. Каквото и да е, картата обещава, че пътуването ще е леко и ще донесе усещане за приключение и израстване. Няма защо да се борим или да планираме твърде много. Картата на пътуването ни напомня още да приемем и прегърнем новото, както когато посещаваме чужда страна с различна култура и обстановка от тази, с която сме свикнали. Тази нагласа на откритост и приемане приканва нови приятели и преживявания в живота ни.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Печал

Голяма аркан

9Тази болка не бива да те натъжава, запомни го. Ето къде хората все пропускат... Тази болка има предназначение да те направи по-буден, защото хората стават будни само когато стрелата прониква дълбоко в сърцето и го раняващ иначе не проявяват никакво внимание. Когато животът е лек, комфортен, приятен, кого го е грижа? Когато умре приятел, тогава има възможност. Когато жената в живота ти те остави сам, в тези тъмни нощи си самотен. Обичал си я толкова много и си заложил всичко и изведнъж един ден тя си отива. Когато плачеш самотен, тези са случаите, в които, ако ги използваш, можеш да постигнеш осъзнатост. Стрелата причинява болка, тя може да бъде използвана. Болката не бива да те прави нещастен, а да те накара да станеш по-осъзнат! А когато си осъзнат, нещастието изчезва.

Коментари

Това е образът на Ананда, братовчед и ученик на Гаутама Буда. Той бил неотменно до Буда, за да му служи в продължение на 42 години. Историята разказва, че когато Буда умрял, Ананда все така седял до него и плачел. Другите ученици го сгълчали за погрешното му разбиране - Буда бил умрял напълно реализиран, Ананда трябвало да се радва. Но той казал: "Вие не разбирате. Не плача за него, а за себе си, защото през всичките тези години бях постоянно до него, а още не съм постигнал." Ананда останал буден цялата нощ в дълбока медитация, чувствайки болката и скръбта. Казват, че на сутринта бил просветлен. Времената на дълбока печал имат потенциала да бъдат времена на дълбока трансформация. Но за да се случи трансформацията, трябва да проникнем до самите корени на болката си и да я изживеем такава, каквато е, без вина или самосъжаление.