Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Борбата

Голяма аркан

9

В един момент го е имало, в следващия вече го няма. В един момент сме тук, в следващия вече сме си отишли. И за този кратък миг колко шум вдигаме! Колко много насилие, амбиция, борба, конфликти, гняв, омраза - само за този кратък миг! Докато просто чакаме влака на гарата, вдигаме толкова шум - бием се, обиждаме се, опитваме се да притежаваме, да командваме, да доминираме, всичката тази политика. После идва влакът и си отиваме завинаги.

Коментари

Мъжът на тази карта е целият брониран. Виждат се само гневният му поглед и побелелите от стискане кокалчета на пръстите. Ако се вгледаш в бронята, ще забележиш, че навсякъде има бутони, готови за детонация дори съвсем леко да се докоснеш до него. На заден план виждаме мъгляви образи от филма, който се върти в ума му - двама души се борят за един дворец. Избухливият нрав или стаената ярост често прикриват дълбоко чувство на болка. Мислим си, че като отблъскваме хората, ще се предпазим от нараняване. Всъщност нещата стоят точно обратното - като покриваме раните си с броня, пречим на изцелението им. Като се нахвърляме върху другите, пречим на себе си да получим любовта и помощта, от които се нуждаем. Ако това описание ти подхожда, време е да спреш да се бориш. На твое разположение има толкова много любов, стига само да я допуснеш. Започни, като си простиш - заслужаваш го.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Трансформацията

Голяма аркана

9

Дзен наставникът не е просто учител. Във всички религии има само учители. Те ти дават познания за неща, които не знаеш, и искат от теб да вярваш, защото няма как тези преживявания да ти бъдат демонстрирани нагледно. Учителят също не ги е познал - той също е повярвал в тях и сега предава своите убеждения на Друг. Дзен не е свят на вярващи. Той не е за правоверните, а за онези безстрашни души, които са в състояние да изоставят вярването, неверието, съмнението, разсъждението, ума и просто да навлязат в своето чисто безгранично съществуване. Това обаче води до изключителна трансформация. Затова ще кажа, че докато другите се занимават с философии, Дзен се интересува от метаморфозата, от трансформацията. Той е автентичната алхимия - от неблагороден метал те превръща в злато. Но езикът му трябва да разбереш не с разсъждаващия, логичен ум, а със своето любящо сърце. Или дори само да слушаш, без да се тревожиш дали е вярно или не. В един неочакван миг го виждаш - това, което ти е убягвало през целия живот. Изведнъж се отварят "осемдесет и четири хиляди врати", както ги нарича Буда.

Коментари

Фигурата в центъра на картата е седнала върху огромното цвете на пустотата и държи символите на трансформацията - меча, който разсича илюзиите, змията, която обновява себе си, като сменя кожата си, счупените окови на ограниченията и ин-ян символа на трансцендирането на дуалностите. Една от ръцете почива в скута, а друга се протяга надолу, за да докосне устата на спящо лице - символ на мълчанието, настъпващо, когато сме в покой.

Сега е време за дълбоко отпускане. Ако изпитваш болка, скръб или затруднения, позволи им просто да ги има, приеми ги като "факт". Това много прилича на изживяването на Гаутама Буда, когато след като търсел в продължение на години, най-накрая той се отказал, знаейки, че няма какво повече да направи. И същата нощ станал просветлен.

Също като смъртта трансформацията настъпва, когато й дойде времето. И също като смъртта тя те отвежда от едно измерение в друго.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Нов поглед

Голяма аркана

9

Когато се отвориш за върховното, то мигновено се излива в теб. Тогава вече не си обикновено човешко същество -издигнал си се над това ниво. Прозрението ти е станало прозрение на цялото съществувание. Вече не си отделен -намерил си своите корени.

Иначе всички се движат без корени, без да знаят откъде сърцето им получава безспирно енергия, кой е този, който диша в тях, без да познават жизнения сок, който тече в тях. Това не е тялото, не е умът - това е нещо, което е отвъд всички дуалности и се нарича бхагават- бхагават в десеттепосоки...

Когато твоята вътрешна същност се отвори, отначало изживяването е в две посоки - на височина и в дълбочина. После бавно, с установяването на тази ситуация, започваш да се оглеждаш, да се простираш в останалите осем посоки. А когато стигнеш до момента, в който височината и дълбочината ти се срещнат, можеш да се огледаш до самата периферия на вселената. Тогава съзнанието започва да се разгръща във всичките десет посоки, но пътят е един.

 

Коментари

Фигурата на тази карта е изживяла възраждане, издигайки се от земните си корени, за да полети със своите нови криле към безкрая. Геометричните форми около тялото показват многото измерения на живота, до които този човек има едновременен достъп. Квадратът олицетворява физическия свят, проявеното, познатото. Кръгът е символ на непроявеното, духа, чистото пространство, а триъгълникът - на тройната природа на вселената - проявеното, непроявеното и човешкото същество, което ги съдържа.

Сега имаш възможност да видиш живота във всичките му измерения, от дълбините до висините. Те съществуват заедно и когато познаем от опит, че мракът и трудностите са толкова нужни, колкото светлината и безгрижието, започваме да гледаме на света по много различен начин. Като позволим да бъдем наситени с всички цветове на живота, ставаме по-цялостни.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Пускане

Голяма аркан

9В съществуванието никой не е по-добър и никой не е по-лош. Стръкчето трева и голямата звезда са абсолютно равни... Но човекът иска да е над другите, иска да завладее природата, затова трябва да се бори непрестанно. Всички усложнения произхождат от тази борба. Невинният човек е такъв, който е изоставил борбата, който вече не се интересува да играе роля, да доказва, че е нещо специално;, който е станал като роза или като капката роса върху лотосовото листов който е станал част от тази вечност;, който се е разтопил, слял се е, станал е едно с океана и е само вълна;, който няма представа за "аз". Изчезването на "аз"-а е невинност.

Коментари

На тази картина на лотосови листа в ранната утрин виждаме по вълничките във водата, че една капка току-що е паднала. Това е едновременно скъпоценен и мъчителен момент. С предаването си на гравитацията и изплъзването от листото капката губи соята предишна самоличност и става част от необятната водна шир. Можем да си представим как е потреперала, преди да падне, точно на ръба между познатото и непознаваемото. Избирането на тази карта е знак, че нещо е завършено, нещо е към своя край. Каквото и да е то - работа, връзка, дом, който си обичал, изобщо нещо, което може би ти е помагало да се идентифицираш - време е да го пуснеш. Позволи си да почувстваш тъгата, но не се опитвай да го задържиш. Нещо по-голямо те очаква, нови измерения за изследване. Стигнал си там, откъдето няма връщане назад, и гравитацията си върши работата. Остави й се - тя въплъщава избавлението.

5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Изживяване

Голяма аркан

9

Просто се огледай наоколо, погледни в очите едно дете или пък любимия човек, майка си, приятел - или просто докосни и почувствай едно дърво. Някога прегръщал ли си дърво? Прегърни го и един ден ще разбереш, че не само ти го прегръщаш, но и то откликва, то също те прегръща. Тогава за първи път ще осъзнаеш, че дървото не е само форма, не е само вид, за който говорят ботаниците - то е непознат Бог, изпълнил двора ти със зеленина и цветове, толкова близо до теб и отново и отново те вика.

Коментари

Случката - experience - е нещо, което може да се запише в тетрадка, да се улови на снимка и да се залепи в албума. Изживяването - experiencing - е самото чувство на удивление, тръпката от общението, нежното докосване на нашата свързаност с всичко, което ни заобикаля. Жената на тази карта не просто докосва дървото - тя е в общение с него, едва ли не е станала едно с него. Дървото е старо, преживяло е много. Докосването на жената е деликатно, благоговейно, а бялото от вътрешната страна на нейната пелерина отразява чистотата на сърцето й. Тя е смирена, естествена - именно така трябва да се подхожда към природата. Природата не бие барабани, когато разцъфтява, нито свири погребални песни, когато през есента дърветата остават без листа. Но приближим ли се към нея в подходящия дух, тя има много тайни за споделяне. Ако напоследък не си чувал природата да ти нашепва, моментът сега е добър да й дадеш тази възможност.