Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Творецът

Голяма аркан

9Има два типа творци на света. Единият работи с обекти - например поетът, художникът, те работят с обекти, създават неща. Другият тип творец е мистикът -той твори себе си. Той не работи с обекти, а със субекта, той работи върху себе си, върху своето същество. Той е истинският творец, истинският поет, защото превръща себе си в шедьовър.
В себе си ти носиш скрит шедьовър, но си застанал на пътя му. Просто се отмести и той ще се разкрие. Всеки е шедьовър, защото Бог никога не създава нещо по-малко от това. Всеки носи този шедьовър скрит в продължение на много животи, без да знае кой е, опитвайки се на повърхността да стане някой.

Откажи се от идеята да ставаш някой, защото ти вече си шедьовър. Не можеш да бъдеш подобрен. Трябва само да го откриеш, да го познаеш и осъзнаеш. Сам Бог те е създал. Не можеш да бъдеш подобрен.

Коментари

Овладелият себе си Дзен учител на тази карта е обуздал енергията на огъня и е в състояние да я използва съзидателно, а не разрушително. Той ни приканва да признаем и да споделим с него разбирането, постигнато от онези, които са овладели огъня на страстите, без да го потискат или да му позволят да се разрази в унищожителна стихия. Той е толкова интегриран, че вече няма разлика между това, което е той отвътре, и това, което е във външния свят. Този дар на разбиране и интеграция той предлага на всички, които дойдат при него -дара на творческата светлина, която идва от центъра на съществото му.

Кралят на огъня ни казва, че всичко, което предприемем сега с разбирането, идващо от съзряването, ще обогати живота ни и живота на другите. Като използваш уменията, които имаш, това, което си научил от собствен опит, време е да изразиш себе си.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Разбирането

Голяма аркан

9

Ти си вън от затвора, вън от клетката. Можеш да разтвориш криле и цялото небе е твое. Всички звезди, луната и слънцето ти принадлежат. Можеш да изчезнеш в синевата на отвъдното... Само престани да се държиш за клетката, излез от нея и цялото небе е твое. Разтвори криле и полети в небето като орел. Във вътрешното небе, във вътрешния свят свободата се цени най-високо;, всичко друго е второстепенно, дори блаженството, екстазът. Има хиляди, безброй цветя, но всички те растат само в климата на свободата..

Коментари

Птицата на тази карта наблюдава от място, което прилича на клетка. Няма врата и решетките всъщност изчезват. Решетките са били илюзия и тази малка птица се чувства привлечена от изяществото, свободата и насърчението на другите птици. Тя разтваря криле, готова да полети за първи път.

Проблясъците на едно ново разбиране - че клетката винаги е била отворена и че винаги сме имали възможността да изследваме висините - може да ни накарат да се почувстваме малко неуверени отначало. Всичко е наред, това чувство е нормално, но не му позволявай да засенчи предоставената ти възможност да изживееш безгрижието и приключението. Движи се с ласкавите, деликатни енергии, характерни за настоящия момент. Почувствай пърхането в себе си. Полети и бъди свободен.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Отвъд илюзиите

Голяма аркан

9

Това е единствената разлика между съня и реалността - реалността ти позволява да се съмняваш, а сънят - не...

За мен способността да се съмняваме е един от най-големите дарове за човечеството. Религиите са враг на човека, защото винаги са прерязвали съмнението от самите му корени - но за това си има причина и тя е, че религиите искат хората да вярват в проповядваните от тях илюзии...

Защо хората като Гаутама Буда са твърдели така настоятелно, че цялото съществувание - освен твоята същност-свидетел, твоята осъзнатост - е ефимерно, че е съставено от субстанцията, от която са изградени и сънищата? Те нямат предвид, че дърветата ей там не съществуват, че тези колони, които виждаме, всъщност ги няма. Възможно е да бъде разбрано погрешно заради думата "илюзия"... Преведено е "илюзия", но това не е подходящата дума.

Илюзията не съществува. Майа е по средата - тя почти съществува. От гледна точка на ежедневието ни тя може да бъде приета като нещо реално. Но във върховния смисъл, от висините на твоето просветление тя става нереална, илюзорна.

 

Коментари

Пеперудата на тази карта символизира външното, това, което непрестанно се движи и което не е реалност, а илюзия. Зад пеперудата е лицето на съзнанието, чийто поглед е обърнат навътре към онова, което е вечно. Пространството между очите е отворено и разкрива лотоса на духовното разгръщане и изгряващото слънце на осъзнатостта.

С изгряването на вътрешното слънце се ражда медитацията. Картата ни напомня да не търсим реалността навън, а вътре. Когато сме се съсредоточили върху неща от външния свят, твърде често се оплитаме в преценки - това е добро, онова е лошо, искам това, не искам онова. Тези преценки ни държат в унеса на нашите илюзии, стари навици и модели.

Изостави пълния с мнения ум и се обърни навътре, където можеш да релаксираш в своята най-дълбока истина, където разликата между сънища и реалност е вече известна..


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Борбата

Голяма аркан

9

В един момент го е имало, в следващия вече го няма. В един момент сме тук, в следващия вече сме си отишли. И за този кратък миг колко шум вдигаме! Колко много насилие, амбиция, борба, конфликти, гняв, омраза - само за този кратък миг! Докато просто чакаме влака на гарата, вдигаме толкова шум - бием се, обиждаме се, опитваме се да притежаваме, да командваме, да доминираме, всичката тази политика. После идва влакът и си отиваме завинаги.

Коментари

Мъжът на тази карта е целият брониран. Виждат се само гневният му поглед и побелелите от стискане кокалчета на пръстите. Ако се вгледаш в бронята, ще забележиш, че навсякъде има бутони, готови за детонация дори съвсем леко да се докоснеш до него. На заден план виждаме мъгляви образи от филма, който се върти в ума му - двама души се борят за един дворец. Избухливият нрав или стаената ярост често прикриват дълбоко чувство на болка. Мислим си, че като отблъскваме хората, ще се предпазим от нараняване. Всъщност нещата стоят точно обратното - като покриваме раните си с броня, пречим на изцелението им. Като се нахвърляме върху другите, пречим на себе си да получим любовта и помощта, от които се нуждаем. Ако това описание ти подхожда, време е да спреш да се бориш. На твое разположение има толкова много любов, стига само да я допуснеш. Започни, като си простиш - заслужаваш го.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Обусловеността

Голяма аркана

9

Ако не изоставиш личността си, няма да можеш да откриеш своята индивидуалност. Индивидуалността е дадена от съществуванието. Личността е наложена от обществото. Личността е създадена за удобство в обществото.

Обществото не търпи индивидуалността, защото индивидуалността отказва да следва като послушна овца. Овцете са винаги на стада, надявайки се, че така ще се чувстват по-удобно. Когато си в тълпата, се чувстваш защитен и сигурен. Ако някой нападне, винаги е възможно да се спасиш в тълпата. Но ако си сам? Само лъвовете се движат сами.

Всеки човек е роден лъв, но обществото непрекъснато му налага условности, програмира ума, за да го направи овца. Обществото ти дава личност, удобна, приятна, много послушна личност. То иска роби, а не хора, напълно отдадени на свободата. Обществото иска роби, защото скритите интереси имат нужда от послушание.

Коментари

Тази карта припомня стара Дзен история за лъв, който бил отгледан от овца и през цялото време си мислел, че е овца;, докато един стар лъв не го хванал и като го завел до едно езеро, го накарал да види отражението си. Много от нас са като този лъв - представата, която имаме за себе си, идва не от собственото ни пряко изживяване, а от мненията на другите. Наложена отвън "личност" замества индивидуалността, която е можела да израсне отвътре. Така ставаме само още една овца в стадото, неспособни да се движим на воля, несъзнаващи своята истинска самоличност.

Време е да погледнеш отражението си в езерото и да направиш усилие да се освободиш от обусловената от другите хора представа за себе си. Танцувай, тичай, говори безсмислици - каквото е нужно, за да събудиш спящия в теб лъв.