Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Успехът

Голяма аркан

9

Наблюдавай вълните в морето. Колкото по-високо се издигат, толкова по-дълбока е браздата между тях. В един момент ти си вълната, в следващия си браздата, която я следва. Наслаждавай се и на двете, не се привързвай към нито едната. Не казвай: Бих искал да съм винаги на върха. Това е невъзможно. Просто виж факта - невъзможно е. Никога не се е случвало и никога няма да се случи. То е просто невъзможно, не е в природата на нещата. Тогава какво да правиш? Наслаждавай се на върха, докато трае, а после се радвай на долината, когато тя настъпи. Какво й е лошото на долината? Тя е отпускане. Върхът е вълнение, а никой не може да съществува в състояние на непрестанно вълнение.

Коментари

Този човек очевидно се намира "на върха на славата" в момента и целият свят празнува неговия успех, обсипвайки го с ленти в парадното му шествие. Тъй като с готовност си приел последните предизвикателства на живота, сега - или скоро - ще се насладиш на прекрасната разходка върху гърба на тигъра на успеха. Приветствай я, изживей я и сподели радостта си с другите - и помни, че всички тържествени паради имат своето начало и край. Ако не забравяш това и изстискаш до последна капка щастието, което изпитваш в момента, ще си в състояние да приемеш бъдещето, когато то настъпи, без съжаления. Не се опитвай обаче да задържиш този момент на изобилие или да го "вакуумираш", за да продължи вечно. Най-голямата мъдрост, която можеш да проявиш, що се отнася до всички явления в парада на твоя живот, били те долини или върхове, е да знаеш, че "и това ще мине". Празнувай, да, продължавай да яздиш тигъра.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Отлагане

Голяма аркан

9

Да отлагаш е просто глупаво. Утре пак ще трябва да решиш, така че защо не днес? Нима мислиш, че утре ще си по-мъдър? Нима мислиш, че утре ще си по-жизнен? Нима мислиш, че утре ще си по-млад, по-свеж от днес? Утре ще бъдеш по-стар и смелостта ти ще е по-малка; утре ще си по-опитен и хитростта ти ще е по-голяма; утре смъртта ще е по-близо - и ще започнеш да се колебаеш и да се страхуваш повече. Никога не отлагай за утре. Кой знае, утре може да дойде, а може и да не дойде. Ако трябва да решаваш, трябва да решиш в този момент. Д-р Вогел, зъболекар, приключил прегледа на красива млада пациентка. Т-це Бейсман - казал той, - боя се, че ще трябва да ви извадя мъдреците." "Господи - възкликнало момичето, - предпочитам да родя!" "Ами решавайте тогава - отвърнал доктора, - за да знам как да наглася стола." И ти решавай сега. Не отлагай вечно.

Коментари

Жената на картината живее в сив пейзаж, пълен с нереални облаци като на колаж. През прозореца тя вижда цветове, светлина, живот и въпреки че й се иска да прескочи - както можем да познаем по пъстротата, появяваща се по дрехата й - някак не може да го направи. В ума й все още има твърде много "Ами ако?" Казват, че утре никога не идва, но колкото и често да го чуваме, повечето от нас изглежда забравят тази истина. Всъщност единственият резултат от отлагането е тъпото, потискащо чувство, че нещо недовършено ни дърпа назад. Облекчението и разширението, които ще почувстваш, когато оставиш мислите на колебание, пречещи ти да действаш в момента, ще те накарат да се запиташ защо изобщо си чакал толкова дълго.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Печал

Голяма аркан

9Тази болка не бива да те натъжава, запомни го. Ето къде хората все пропускат... Тази болка има предназначение да те направи по-буден, защото хората стават будни само когато стрелата прониква дълбоко в сърцето и го раняващ иначе не проявяват никакво внимание. Когато животът е лек, комфортен, приятен, кого го е грижа? Когато умре приятел, тогава има възможност. Когато жената в живота ти те остави сам, в тези тъмни нощи си самотен. Обичал си я толкова много и си заложил всичко и изведнъж един ден тя си отива. Когато плачеш самотен, тези са случаите, в които, ако ги използваш, можеш да постигнеш осъзнатост. Стрелата причинява болка, тя може да бъде използвана. Болката не бива да те прави нещастен, а да те накара да станеш по-осъзнат! А когато си осъзнат, нещастието изчезва.

Коментари

Това е образът на Ананда, братовчед и ученик на Гаутама Буда. Той бил неотменно до Буда, за да му служи в продължение на 42 години. Историята разказва, че когато Буда умрял, Ананда все така седял до него и плачел. Другите ученици го сгълчали за погрешното му разбиране - Буда бил умрял напълно реализиран, Ананда трябвало да се радва. Но той казал: "Вие не разбирате. Не плача за него, а за себе си, защото през всичките тези години бях постоянно до него, а още не съм постигнал." Ананда останал буден цялата нощ в дълбока медитация, чувствайки болката и скръбта. Казват, че на сутринта бил просветлен. Времената на дълбока печал имат потенциала да бъдат времена на дълбока трансформация. Но за да се случи трансформацията, трябва да проникнем до самите корени на болката си и да я изживеем такава, каквато е, без вина или самосъжаление.

4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Отвъд илюзиите

Голяма аркан

9

Това е единствената разлика между съня и реалността - реалността ти позволява да се съмняваш, а сънят - не...

За мен способността да се съмняваме е един от най-големите дарове за човечеството. Религиите са враг на човека, защото винаги са прерязвали съмнението от самите му корени - но за това си има причина и тя е, че религиите искат хората да вярват в проповядваните от тях илюзии...

Защо хората като Гаутама Буда са твърдели така настоятелно, че цялото съществувание - освен твоята същност-свидетел, твоята осъзнатост - е ефимерно, че е съставено от субстанцията, от която са изградени и сънищата? Те нямат предвид, че дърветата ей там не съществуват, че тези колони, които виждаме, всъщност ги няма. Възможно е да бъде разбрано погрешно заради думата "илюзия"... Преведено е "илюзия", но това не е подходящата дума.

Илюзията не съществува. Майа е по средата - тя почти съществува. От гледна точка на ежедневието ни тя може да бъде приета като нещо реално. Но във върховния смисъл, от висините на твоето просветление тя става нереална, илюзорна.

 

Коментари

Пеперудата на тази карта символизира външното, това, което непрестанно се движи и което не е реалност, а илюзия. Зад пеперудата е лицето на съзнанието, чийто поглед е обърнат навътре към онова, което е вечно. Пространството между очите е отворено и разкрива лотоса на духовното разгръщане и изгряващото слънце на осъзнатостта.

С изгряването на вътрешното слънце се ражда медитацията. Картата ни напомня да не търсим реалността навън, а вътре. Когато сме се съсредоточили върху неща от външния свят, твърде често се оплитаме в преценки - това е добро, онова е лошо, искам това, не искам онова. Тези преценки ни държат в унеса на нашите илюзии, стари навици и модели.

Изостави пълния с мнения ум и се обърни навътре, където можеш да релаксираш в своята най-дълбока истина, където разликата между сънища и реалност е вече известна..


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Осъзнатостта

Голяма аркана

7

Умът никога не е интелигентен - само не-умът е интелигентен. Само не-умът е оригинален и радикален. Само не-умът е революционен - той е революция в действие.

Умът ти причинява нещо като вцепенение. Под тежестта на спомените от миналото и проекциите за бъдещето продължаваш да живееш на нивото на своя минимум. Не живееш със своите максимални възможности. Пламъкът ти едва мъждука.

Веднъж щом започнеш да изоставяш мислите, да се отърсваш от събрания в миналото прах, пламъкът лумва -ясен, чист, жив, свеж. Целият ти живот става пламък, и то пламък без дим. Ето какво е осъзнатостта.

Коментари

Майа, булото на илюзията, което ти е пречело да възприемаш реалността такава, каквато е, започва да изгаря. Това не е нагорещеният огън на страстта, а хладният пламък на осъзнатостта. Зад булото, което той изпепелява, се показва лицето на много изящен буда с детски облик.

Осъзнатостта, която израства в теб в момента, не е резултат от съзнателно "правене", нито пък трябва да полагаш усилия, за да накараш нещо да се случи. Каквото и чувство да си имал, че се движиш в пипнешком, то вече изчезва или скоро ще изчезне. Установи се в себе си и помни, че дълбоко в своя център ти си само свидетел, вечно безмълвен, осъзнат и неизменен.

В момента се отваря канал от периферията на действието към този център на безмълвно наблюдение. Той ще ти помогне да възприемаш с не привързаност и една нова осъзнатост ще вдигне булото от очите ти.