Отслабване с ябълков оцет

yabalkovocet

"Ако хапваме по 1 ябълка на ден ще бъдем здрави до дълбока старост."

Помните тези поговорка, на всичко отгоре е вярна. Защо ли? Защото ябълката съдържа много витамини и минерали, някои от тях са: калий, магнезий,калций, фосфор, желязо, ябълков оцет и др.

Ябълковият оцет разгражда мазните, слизести вещества в тялото и затова подобрява здравето и функционирането на черния дроб, пикочния мехур и бъбреците. Също така помага да разреди кръвта, което пък от свой ред предпазва от високо кръвно налягане. Спомага за храносмилането, асимилацията в тялото и отделянето. Помага да се отървем от токсичните вещества, които могат да бъдат вредни. Известно е, че смес от ябълков оцет и вода преди хранене може да предотврати диария или стомашни разстройства. Това работи отлично на пикници, когато храната стои непокрита и не се държи на хладно за дълго време. Калият в ябълковия оцет също помага да се облекчат симптомите на настинки и алергии. Калият е много важен за здравината на костите и зъбите, много помага и при косопад.

Ябълковият оцет може да се приема по много различни начини. Най-добрият начин е чрез естествената му течна форма. Може да го ползвате за овкусяване на салати, при правенето на майонеза или да поръсите пържените си картофки. Също така може да се ползва и при топли и студени напитки подсладени с мед.

Ябълковият оцет може да детоксикира тялото от вредните елементи, които причиняват циреи, пришки и акне. Също помага да се предотврати образуването на тромбове и пречиства кръвта. Когато се прилага ябълковият оцет под формата на горещи компреси за болящи стави, възпаления и болки. 

Известно е, че помага при: 
  • кръвотечение от носа
  • рак
  • kамъни в жлъчката
  • камъни в бъбреците
  • сенна хрема
  • умора
  • мускулни спазми
  • диария

Най-интересното е, че ябълковият оцет помага и срещу депресията.

Една от последните модни тенденции е да се отслабва с ябълков оцет. Ябълковият оцет може да служи като инструмент за контролиране на теглото. Тъй като сега ябълковият оцет може да се намери и на таблети е лесно да се приема като хранителна добавка към програмата ви за отслабване. Разбира се, винаги е добре да се консултирате с лекар преди да започнете каквато и да е програма за отслабване.

Ябълковият оцет повишава метаболизма, генерира енергия и намалява глада.  Безопасен е даже и за деца с проблеми с теглото и могат да го приемат като добавка към храната.

Много диети се застъпват за изяждането на 1 ябълка преди хранене. Това дава допълнително повишаване на метаболизма, както и намалява апетита преди хранене.


За жени в етап на менопауза са изложени на огромен риск от отслабване на костите.

Пектинът, съдържащ се в плодовете и зеленчуците, е желатиноподобна материя със силни абсорбционни свойства (той набъбва, понеже попива вода). Затова при консумацията на сурови ябълки, круши и моркови зъбите, венците и лигавицата на устната кухина се почистват по естествен начин. Освен това пектинът действа и противовъзпалително. Той намира приложение и при профилактиката на отравюния с тежки метали (олово, молибден, стронций и др.). Пектинът образува защитен слой върху лигавицата на стомаха, затова е подходящ при хронични и обострени стомашно - чревни заболявания: колити, ентероколити, гастро - ентероколити.

След като изброихме ползите от ябълковия оцет изглежда, че хапването на 1 ябълка на ден е много здравословен начин да се започне хранителна програма и здравословно хранене. Трябва да отбележим, че ябълковият оцет е достъпен и на таблети, но за да е в най-чиста форма е добре да си го приготвим сами вкъщи.

Може да си направите ябълков оцет от зимни и есенни ябълки. Ето и стъпките за направата на домашен ябълков оцет; не забравяйте да направите сместа в стъклена, пластмасова, дървена или купа от неръждаема стоманена. Не ползвайте метални купи, тъй като да се предизвика ръжда.

Рецепта за ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ с пектин

Ябълките си измиват добре с течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината и без да се белят. Настъргват се на едро ренде и се поставят в голям съд с широко гърло.
След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно. 0.5л. вода на 0.4кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб.
Съдът се оставя на тъмно място.
За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата в помещението трябва да е 25-30*С. Кашата се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лопатка.
След 9-10 дни кашата се прецежда през марля. После към всеки литър получен сок се слага по 100гр. захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта.
За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло място.

Оцетът става за около 60 дни. Най-подходящи са ябълки Петровки, защото температурата на сезона е подходяща. След това купувате пектин от аптеката и го добавяте - на 100 гр оцет 20 гр пектин.


http://kromen.by