Блог

Материалите в блога са без претенции за авторство.

Узнайте бъдещето с клонче, огледало, гребен

Узнайте бъдещето с клонче, огледало, гребен
Трудно е да се повярва, но в историята е имало народи, за които гаданията са били важни не само в личния, но и в държавния живот. Властта на пророците е била дори по-силна от тази на държавниците във Вавилон, Египет, Рим, Древна Гърция. Даже такива известни мъдреци и философи в древността като Платон, Питагор, Сократ, обучавали учениците си в мантика, изкуството на гадаенето.

Днес останките от пророчествата се смятат за суеверие. Но модерният човек не е загубил интереса си към гаданията. Без да е съвсем ясно дали това е мода, невежество, любопитство или стремеж да надникнеш в бъдещето, за да предприемеш правилни действия в настоящото. Или начин да разбереш по-добре себе си. Неслучайно знаменитият швейцарски психолог Карл Густав Юнг разглежда врачуването като форма на медитация и разновидност на психоанализата, позволяващо ни да надникнем в подсъзнанието си, а не в бъдещето.

Може би не бива да се отказваме от хилядолетния магически опит, особено около коледа - празника, когато всички се надяват на изпълнение на заветните им желания. Новогодишни гадания се правят от 25 декември до 5 януари.

Най-добрият ден за гадаене е 25 декември, смята Наталия Судина, събрала в книга 365-те най-добри начина за предвиждане на бъдещето. Повечето начини са прости - клонче, вода, огледало, гребен.

Ако ви предстои важно решение, отчупете малко клонче, 7-10 сантиметра, от дървото черьомуха, вид дива череша с бели цветове. Слагате клончето в съд с вода на перваза на прозореца. В продължение на 12 дни държите съда в дланите си по 5 минути, като мечтаете проблемът ви да се реши. Ако след 12 дни, до 5 януари, клончето пусне бели цветчета, ще стане това, което мечтаете. Т.е. извършили сте успешен лов за щастие.

За друго гадаене са нужни две чаши, едната пълна догоре с вода. Казвате желанието си и бързо преливате водата в другата чаша, но само веднъж, иначе гаданието губи силата си. Ако на повърхността, над която сте преливали водата, има не повече от три капки, желанието ви ще се сбъдне. Ако сте разлели локвичка, това, което желаете, няма да стане.

Има гадаене, подходящо за гости. В новогодишната нощ раздавате на всеки по лъжица, в която да напълнят вода и да я изнесат на улицата или да я сложат в хладилника. Гадае се по формата на замръзналата вода ­ ако е вдлъбната, човекът ще има неприятности през новата година, ако ледът в лъжицата е равен или с издатина - годината ще е успешна.

Огледалото също помага за гадаене - обливате го с вода и в полунощ го изнасяте на студа. Ако по повърхността се появят кръгове - ви предстои година на успехи и имане. Ако по огледалото се оформят фигури като елхово клонче - чака ви много трудна година. Квадратите вещаят житейски трудности, а триъгълниците - успех в любовта.

Преди да легнете, сложете под възглавницата гребен. Не се решете, само кажете три пъти: Присъден-нареден, вчеши ми косата. Мъжът, който ви се присъни, ви е предопределен от съдбата. Заедно с гребена под възглавницата може да поставите и огледало и да кажете 3 пъти: Ела, ела, среши ме. Погледни ме и се покажи.

Защо хората се хващат на подобни наивни игри, смятани от мнозина за глупости? Обяснението на психолозите - хората винаги са търсели развлечения и вълшебства. Затова няма нищо лошо, ако гадаенето се прави за игра и забава. Опасно е, когато човек приеме предсказанията твърде сериозно.

Интересно е явлението вътрешна нагласа - на някои хора им се сбъдват и желанията, и това, което им е предречено. Това става, когато хората си пожелават изпълними неща. А и паметта ни пази - помним нещата, които са се сбъднали, а забравяме несбъднатите мечти. Защо вярата в чудеса все още е жива и сега, в XXI век? Според психолозите въпреки компютрите и мобифоните хората са запазили емоциите си отпреди векове, а всяко гадаене е свързано с емоциите.
Оценете публикацията:
1
Шанка-пракшалана
Методи за предсказване