Камен Илиев - Поезия

Материалите в блога са без претенции за авторство.

Мъжът, който не умира

Мъжът, който не умира

Граф Сен Жермен е наричан „Великият човек на Европа". Той изглежда по един и същи начин в продължение на 100 години, говорил всякакви езици, пътувал чрез мисълта си, хранел бедните и работел, за да запази мира. Несъмнено графът е една от най-озадачаващите личности в историята. Името му е синоним на тайнственост години наред, а истинската му самоличност е забулена в мистерия и до днес. В Encyclopedia Britannica е представен като прочут абантюрист от XVIII век, известен из цяла Европа като „необикновения мъж". За произхода му не се знае нищо със сигурност, а смъртта му също е обгърната в тайнственост. Волтер го нарича „мъжът, който знае всичко и никога не умира", а Франц Грефер му дава прозвището „най-загадъчният сред загадъчните". Посветените твърдят, че той е пратеник от духовна йерархия, управляваща еволюцията на света.

Целият живот на Сен Жермен е изпълнен със слухове за магически сили. Самият той се наричал с много имена и бил близък приятел с графове, херцози и крале. Никога не разкривал нито възрастта си, нито произхода си, но пред барон фон Алвенслебен намекнал, че е открил Философския камък и е живял повече от две хиляди години. На няколко пъти Сен Жермен споменавал, че е бил в Африка, Индия, Китай, че често посещава Хималаите, че е учил в пирамидите и че е пътувал през космическото пространство. Графът бил признат за изтъкнат учен и полиглот. Той говорел немски, английски, италиански, португалски, испански, френски, гръцки, латински, санскрит, арабски и китайски. Имал изключителни познания във всички науки, занимавал се с алхимия и освен това бил поет и музикант.

На повече от сто години

В най-известната му биография, излязла на български като част от книгата „Граф Сен Жермен. Животът и мъдростта на възнесения учител", дело на Изабел Купър-Оукли, авторката подчертава, че има сведения за негови появи в обществото от 1710 г. чак до 1822 г. Първите сведения са от дневника на графиня Жоржи, която се запознава с петдесетгодишния граф през 1710 г. във Венеция. Половин век по-късно, когато тя вече е на осемдесет, при мадам Помпадур вижда петдесетгодишен мъж, който много приличал на Сен Жермен, и го мисли за негов син. Графинята остава изумена, когато разбира, че това всъщност е същият човек, непокътнат от времето. Простата й сметка я отвежда до заключението, че той трябва да е на около сто години, на което графът отговаря с усмивка, че всичко е възможно. Това е началото на множеството слухове за безсмъртието на Сен Жермен.

Експерт в магическите изкуства, вещ езиковед, музикант и химик

По-късните сведения за живота му ни отвеждат в двора на персийския шах от 1737 до 1742г., където изследователите смятат, че получава своите изключителни познания 3а диамантите и скъпоценните камъни. През 1745 г., по време на якобинската революция в Англия, Сен Жермен е арестуван, но неизвестно как излиза от затвора. След това графът заминава за Индия, а около 1750 г. се установява в Париж, където е много близък с Луи XV. Кралят е толкова запленен от този странник, който говори какви ли не езици и Знае отговорите на всички въпроси, че започва да се съветва с него 3а политическите дела и дори започва да му поверява дипломатически мисии.

В своите мемоари Джакомо Казанова пише за познанството си със Сен Жермен и го нарича експерт в магическите изкуства, вещ езиковед, музикант и химик. Казанова подчертава, че всички дами от френския двор са омаяни от графа, защото той им приготвя тайни еликсири, които поддържат младостта им години наред. Той описва и други негови магически способности - да превръща обикновените монети в златни, както и да премахва дефектите от скъпоценни камъни.

Всъщност всички, които са познавали графа, описват с учудване в дневниците и писмата си богата колекция от бижута със сапфири, рубини и диаманти, които Сен Жермен притежава. Загадка е и точно какво богатство имал графът. Той никога не искал пари 3а съветите си, нито желаел да му се правят скъпи подаръци. Винаги давал на бедните, но как печелел състоянието си, никой не знаел.

Обявен за мъртъв, но се появява жив

Около 1780 г. Сен Жермен отива при Мария Антоанета и я предупреждава за тегнещата опасност над нея и краля. Тогава обаче бъдещето пред кралицата изглежда безоблачно и тя не приема насериозно твърденията му. Години по-късно, малко преди да бъде екзекутирана, си спомня за думите на странника и съжалява горчиво, че не го е послушала. Няколко години по-късно през 1884 г. в Германия Сен Жермен е обявен за мъртъв от берлинския доктор Бистер. Само няколко дена по-късно се оказва, че ковчегът му е празен, а самият той се появява по-млад от всякога на масонска среща. Проучването на архивите доказва, че Сен Жермен е бил един от избраните представители на френските масони на техния Велик конвент в Париж през 1785 г. За него се говори като за един от масоните тамплиери. Има доказателства, че е в близки отношения с известните розенкройцери в Унгария и Австрия, както и че е част от йезуитска организация и едновременно с това и илюминат. Графът минава от едно общество в друго, 3а да напътства и учи. Много мистични братства го обявяват 3а свой върховен Маг и го почитат като висше същество. Сведенията 3а живота му продължават и в началото на XIX век, а според мемоарите на Франц Грефер, Сен Жермен му заявил: „В края на столетието ще изчезна от Европа и ще отида в Хималаите. Ще си почивам, аз съм длъжен да си почина. Точно след 85 години обаче хората ще ме видят отново".

Въздигнал се е в светлина

Сен Жермен притежавал изключителната способност да усеща къде имат нужда от него и се появявал на точното място в точното време. Той говорел на съвременниците си за изобретения като влаковете и параходите, и те го слушали сякаш им разказва фантастични приказки. Графът притежавал необясними познания за бъдещето и новите технологии. А когато говорел за миналото, дори и за много далечното, той разказвал историите така, сякаш лично е присъствал на тях. Знаел изумителни подробности за живота на всички - от Исус до Франсоа I. Графът практикувал медитация и периодично се оттеглял на някакво мистично място в Хималаите. Всеки път се връщал оттам все по-подмладен и жизнен. Много пъти той признавал, че се подчинява на нарежданията на по-висша сила. Граф Сен Жермен изчезнал така внезапно, както се бил появил. Но и днес има хора, които твърдят, че им се явява понякога и е техен духовен учител. Посветените твърдят, че той се е въздигнал от тялото си в светлина и сега помага на човечеството от по-високите нива.

Ян бан Хелсинг е известен пътешественик, писател и мистик. Той обикаля света в търсене на истината за атлантическото знание, тайните на Хималаите, космическите закони, тайното знание на тамплиерите и всичко останало, което остава скрито на пръв поглед за съвременния човек. Той има особени способностти и твърди, че от години има телепатична връзка със Сен Жермен. В книгата си „Не пипай тази книга" писателят цитира една от беседите си с графа. Представяме ви част от нея.

„Ти, донякъде, знаеш тайната ми. Тя се казва: „Духът владее материята!" Това беше и тайната на Исус. Той казваше: „Всекиму ще се случи според вярата му", и имаше предвид същото. Ако вярваш, че попадаш винаги на подходящите хора; ако вярваш, че винаги ще си щастлив; ако вярваш, че можеш да ходиш по горещи въглени или да огъваш метални предмети, тогава ще можеш и да левитираш, да накараш пулса ти да замре или да забавиш процеса на обмяната на веществата. Всъщност ти познаваш себе си най-добре.

Не се грижи за нещата от бъдещето, а за настоящия си живот и за това, което срещаш сега; към него трябва да насочиш вниманието си. Време е да станеш самият себе си. Няма да бъдеш втори Исус или втори Сен Жермен, но ще станеш стопроцентов Ян. Аз не преследвах пътя на Исус или на Буда, или нечий друг, а се водих от моето творческо настояще и еволюирах. Не е нужно да преследваш някого или да повтаряш нечии действия, а да създадеш и да манифестираш собствената си съдба. Бог не иска последователи, а пионери... Най-важното, върховният закон, който трябва да знаеш, е: творческата сила е в теб! Използвай я и вярвай в нея. Ако повярваш, всичко ще ти се даде. Това е голямата тайна. Дали ще постигнеш момента, в който ще си безсмъртен, несметно богат или ще притежаваш висше ниво на съзнание, зависи от теб...

Духовните ти помощници са ти обещали да те водят към твоята цел. Ние винаги показваме най-добрия възможен път, но ти сам трябва да се реализираш. Сам си дошъл на тази планета и сам ще я напуснеш. Така го е решил Създателят ни. Затова от спиритуална гледна точка всеки човек е призован да измине своя път сам. Той е в състояние да го направи, сам да постигне целта, обожествяването или просветлението. Човек няма нужда от организации или помощни средства, за да постигне абсолютното съзнание - Създателят го е снабдил с всичко... Бог се гордее с тези, които не седят със скръстени ръце, а вършат нещо. Защото той иска да се представим добре, както бащите очакват същото от децата си. Колкото повече научаваш за себе си и се опознаваш, толкова повече се учиш да познаваш Бога."

Белослава Чолакова

Оценете публикацията:
0
Кристалите
Усмивките