Камен Илиев - Поезия

Материалите в блога са без претенции за авторство.

Депресия - липса на минерални соли в организма

393234_288490441194721_906535162_n

Депресията не е само временно настроение и това не е признак на лична слабост. Депресията е сериозно заболяване с разнообразни симптоми. Емоционални симптоми могат да включват тъга, загуба на интерес към неща към които сме имали интерес, чувство на вина или безполезност, безпокойство и неприятности или липса концентриране при вземане на решения. Физически симптоми включват умора, липса на енергия, както и промени в теглото или съня. Допълнителни симптоми на депресия включват неясни болки в ставите, раздразнителност, безпокойство и мисли за смърт или самоубийство.
Има много теории за причината за депресията. Една обща теория е, че депресията е причинена от дисбаланс на естествено срещащи се вещества в мозъка и гръбначния мозък.

Някои от признаците на депресия са следните:
- Тъжен съм през цялото време и просто не се чувствам на себе си
- Чувствам се потиснат или с лошо настроение
- Не се радвам да се видя с приятелите си или да правя някое от нещата, които обикновено обичам да правя
- Липсва ми мотивация или движеща сила, която прави даже простите задачи (обикновенни задължения, домакинска работа или решения) трудни или невъзможни за изпълнение
- Загуба на самочувствие, затвореност, избягване на срещи с хора
- Имам много проблеми със съня напоследък - безсъние или прекомерно спане
- Понякога чувствам, че не заслужавам да живея, мисли за самоубийство
- Имам чувството, че нямам никаква енергия, постоянна за умора през цялото време
- Имам загуба на апетит и отслабване или увеличен апетит и напълняване
- През целия ден се чувствам неспокоен или възбуден
- Чувствам се толкова нерешителен, че не мога да взема никакво решение
- Аз просто се чувствам толкова неадекватен, безпомощен или безнадежден
- Имам чувство на вина или безполезност
Всички тези симптоми са често срещани при депресия и е много по добре, ако имаме някои от тях да си признаем, отколкото да ги крием. Те са сигнал, че имаме нужда от помощ.

Последните проучвания показват, че солта задейства импулси в ума, които водят до подобряване на настроението, като по този начин се облекчава всяко състояние на депресия, от което може да страдате.
Често казват, че твърде много натрий в организма е вредно, но ако не се консумира сол тялото ви страда. Солта съдържа хранителни вещества и минерали от жизненоважно значение за функционирането на организма и да го запази здрав. Когато консумираме сол, нашият мозък ни сигнализира, че това е страхотно, защото получаваме наслада и удоволствие. Това удоволствие също изключва всяка депресия. Намалението на консумацията на сол може да повлияе на настроението на човека и може да предизвика тревога и безпокойство.
Днес много хора, които страдат от депресия вземат най различни антидепресанти, синтетични лекарства, които подтискат мозъка от производство на "добри" хормони (filling good hormones).
Хората забравиха за природо лечението и се обърнаха към синтетичните лекарства. Тези антидепресанти, могат сериозно да възпрепятстват нормалните функции на човек. Хората, които ги взимат често се чувстват като замаяни през целия ден. Повечето от антидепресантите с които се третират пациентите са диуретични, което означава, че тялото се обезводнява и също обеднява още повече на соли.
Проучванията показват, че природните соли са най добрите антидепресанти и те го правят, без да вредят, но помагат на концентрацията и ни доставят радост от живота. Солта е минерал, който се намира в природата. Бог е създал в природата всички възможни средства да се лекуваме и чувстваме добре. Там в кухненския шкаф се намира естествения антидепресант. Доказано е от проучвания, че приемане на достатъчно количество сол повишаване вниманието и бързина на реакцията.
При липса на сол, обаче нараства безпокойството и напрежението. Приема на сол създава състояние на ума, което води до освобождение на психическите задръжки и от чувство на изоставеност. Това причинява приятно чувство и удоволствие да правите това, което желаете.
Депресията и лошото настроение може да бъде свързана с приема на недостатъчно сол, тъй като е доказано, че солта стимулира мозъчната реакция, докато намаления прием на сол показва намалена мозъчната дейност.
Не забравяйте, че въпреки че солта може да помогне на депресията, прекалено много консумация на сол може да причини здравословни проблеми.

В университета на Айова (Iowa) психологът Ким Джонсън и колегите му установили, че плъхове с дефицит в сол се плашат от дейности, които те обикновено вършат. "Нещата, които нормално биха били приятни за плъхове не предизвикват същата степен на наслада, която ни кара да вярваме, че дефицита и жаждата за сол се свързва с един от основните симптоми на депресията", казва Джонсън.
Изследователите не могат да кажат абсолютно точно, но загубата на удоволствие в нормално приятните дейности е една от най-важните характеристики на психологическата депресия.
Някои автори обсъждат изследвания, които показват връзката на нервната система и хормоналните механизми, чрез които тялото регулира апетита към натрия. Има връзка между вкуса и апетита към натрий. Те казват, че солните рецептори върху езика предават съобщения до областите на мозъка, които играят роля в настроението, мотивация и пристрастяването. Авторите съобщават, че солта става по-вкусна, когато имаме липса на натрий и в случай на тежък натриев дефицит това помага на организма да се идентифицира и да се консумират храни с източници на натрий. Нуждата за сол в организма е индивидуална.
Има сведения, че хората, които имат глад за солени храни губят голямо количество натрий в урината си вследствие на хормонални проблеми или защото те вземат диуретични лекарства. Хората с високо кръвно налягане, които са били на диета с ниско съдържание на натрий за дълго време намират соления вкус по-приятен и това е поради това, че те се придържат към предписаните диети. Промяната в настроението е признак за неподходяща диета или нездравословно хранене.
Всъщност, липсата на сол е нещо, което може да промени настроението ви, а също и да се почувствате доста тревожни, както и изпълнени с напрежение. Обикновено ще се почувствате по-добре, след като приемете малко сол - не много и добавянето в ежедневната диета няма да навреди. Солта е нещо естествено. Това е минерал, който се намира под земята. Повечето хора казват, не яжте много сол, но солта съдържа много хранителни съставки и минерали, от които тялото ни се нуждае за да функционира и ако го лишим, то ще чувства тази нужда. Твърде много сол е вредна, но все пак ние трябва да имаме достатъчно сол в организма.
Изследванията показват, че хора които изразходват много натрий чрез потене по време на работа в сравнително гореща среда често страдат от умора, главоболие, проблеми с концентрацията и съня. Тези симптоми се свързват с депресия.

Повишеният прием на сол трябва внимателно да се наблюдава и повишаване на потреблението на сол трябва да става постепенно, като се наблюдава реакцията на организма. На 2 литра вода обикновено се слага 1 чаена лъжичка сол (2.4 г. сол), като може да се достигне до 2 лъжички за известно време в зависимост от степента на депресия и след това да се намали до 1 ч.л. Дневният прием на вода е 2-2.5 литра на ден.
Готварската сол съдържа 2.5-5% примеси, някои от тях са отровни (съдържат алуминий, anti caking agents). Препоръчва се нерафинирана нейодирана морска или каменна сол без примеси.

Д-р Батманжелидж обяснява в книгите си "Ти не си болен, а просто жаден", "Водата лекува, лекарствата убиват," как безсолната диета и обезводняването на тялото (дехидрация) може да причини стрес, депресия и други психически отклонения. Кафето, кока колата (поради наличието на кофеин), безалкохолните напитки и алкохолът дехидратират тялото. Липсата на сол в организма допринася за опустошително намаляване на водата в нашия
организъм, което води до множество проблеми.

Писмо от С.К. (Водата лекува, лекарствата убиват)
Депресия и суицидни настроения (мисли за самоубийство)
Благодаря ви, благодаря на Господ, че сте се появили на тази земя! Вашата книга "Тялото жадува за вода" направи невероятни промени в моя живот.
Повече от 22 г. страдах от клинична депресия. Историята на моето обикаляне из безумните лабиринти на медицинската система започна от психолога, който ме лекуваше с хипноза. Друг eскулап се опита да ме освободи от болестта с безкрайни разговори. Моят психиатър изпробва върху мен безброй препарати, включително памелор, литий, прозак, паксил, невронтин, дапакот, велабутрин и ефлексор. Но нито едно от лекарствата не ми помогна така, както вашата рецепта за вода. Вече няколко месеца не вземам лекарства и се наслаждавам на великолепните „странични ефекти".
Значително се повиши енергията ми, подобри се сънят ми (кошмарите изчезнаха), замъглената ми от лекарствата глава се проясни, кожата ми стана по мека, а апетитът ми чувствително намаля. Но най важното, че се появи желание за живот. Лекарствата само ми помагаха да не извърша самоубийство. Но дори и това не постигнаха достатъчно добре. Веднъж вече лежах четири дни в болницата (по собствена инициатива), понеже перспективата да посегна на живота си започна да ми се струва много примамлив вариант за решаване на проблемите.
Разказвам и ще разказвам на всички за вашата рецепта за водата и за това, че повече не трябва да губят нито минута за безсмислени физически и психически страдания.
Обяснение: Литият се използва при лечението на някои емоционални състояния като заместител на солта. Но той не е толкова ефикасен във всичките химически реакции като обикновената сол.

Писмо от Д.У.
Депресия
Пиша, за да споделя впечатленията си и да ви благодаря за изследванията и за книгата ви "Тялото жадува за вода". Няколко думи как се чувствах до момента, когато прочетох книгата ви и започнах да пия голямо количество вода. Не забелязвах в себе си никакви физически недъзи и не се оплаквах от здраве, но същевременно цял живот със се борила с депресивни състояния. Те са непредсказуеми и не намерих почти никакви ефикасни средства за борба с тях. Трябваше просто да търпя и чакам. Моята депресия, толкова често ме измъчваше, че по неволя се налагаше постоянно да експериментирам и да търся някакво облекчение. Опитах много различни начини на лечение, както адитивни, така и субтрактивни. От адитивните методи ще посоча акупунктурата, хомеопатията, китайски и западни билки, хиропрактика, свето, звуко и цветотерапия, хапчета, витамини, медитация, групова и индивидуална психотерапия и др. В списъка на субтрактивните влизат премахване на амалгамените пломби, отказ от кофеина, месото и захарта, алкохола, лекарствата и лечебен глад.
Оценявайки ефективността на тези опити, мога да кажа, че само продължителното излагане на слънце и вземането на антидепресанти подобряваха малко състоянието ми.
Отказах се от лекарствата, тъй като се страхувам от странични ефекти и от перспективата да изпадна в зависимост от тях.
Преди 3 месеца прочетох вашата книга "Тялото жадува за вода" и месец след това започнах да пия по 8 чаши вода на ден. Мога уверено да заявя, че през това време настроението ми значително се подобри, а депресивните състояния не са ме безпокоили. Трябва да призная, че от време на време все още съм подтисната, но като цяло се чувствам много по добре. Върнаха се чувството ми за хумор и оптимизмът.
Чувствам се задължена да ви благодаря за работата и желанието ви да доведете нейните резултата до широката общественост.
Обяснение: Всеки ден организмът трябва да получава не по малко от 2-2.5 литра вода и 3-4 гр. сол, за да компенсира загубите от уриниране дишане и потене. Пиенето само на вода довежда до измиване на минералите от тялото и симптоми на повръщане и гадене.
Извадки от книгата на д-р Батманжелидж, "Водата лекува, лекарствата убиват"

Как да пием вода със сол?
На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя от половин до една чаена лъжичка (средна ч.л.- 5-6 гр) морска сол в зависимост от нуждите на организма. В зависимост от депресивното състояние може да се взима една ч.л. на 1 л. вода за кратко време. При високо кръвно налягане се приема половин ч.л. на 2 л. вода. Вода се пие половин час (30 мин) преди ядене и 2-2.5 часа след ядене.
Примерен дневен режим за пиене на вода със сол (соле):
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.
Ако спазвате приблизително този режим за кратко време ще получите значително подобрение в настроението, позитивното мислене, ще усетите радостта от живота и страхът ще изчезне. Така постепенно ще оставите антидепресантите и ще се освободите от депресията завинаги.

Морската вода съдържа йонизирани минерали като натрий, магнезий, калций, калий, както и селен, както и много микроелементи като мед, желязо, цинк, манган, хром. Човешкото тяло използва минералите и микроелементите в морската (каменната) сол за създаване на електролитна среда в организма, за поддържане на "вътрешен океан", който е от първостепенно значение за правилното функциониране на всяка система в тялото.

Оценете публикацията:
2
Мисли & Цитати
ПОВЕРИЯ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ПАРИ В КЪЩИ!