Камен Илиев - Поезия

Материалите в блога са без претенции за авторство.

Зодиакалните епохи

Зодиакалните епохи

Според астролозите човечеството е преминало през шест периода на развитие.

Понеже става дума за огромен отрязък от 25 868 години, точните им граници могат да бъдат определени само с точност от няколко десетки, и даже 100 години. Епохите се припокриват частично, точно както някои части на зодиака се застъпват в небесата. Те не са и еднакви по "площ" - някои заемат по-голяма част от небесната сфера.

Ако разделим числото 25 868 на 12, получаваме 2100 - толкова години средно трае една астрологична ера.

Зодиакалните ери през човешката история

• 10000 - 8000 пр н.е. : Ера на Лъва
• 8000 - 6000 пр н.е. : Ера на Рака
• 6000 - 4000 пр н.е. : Ера на Близнаци
• 4000 - 2000 пр н.е. : Ера на Телеца
• 2000 - 1 пр.н.е. : Ера на Овен
• 1 - 2000 : Ера на Рибите
• 2000 – 4000 : Ера на Водолея

 

ЕРАТА НА ЛЪВА


+/- 10000 - 8000 

Първата епоха на Лъва - символ на оплождането и сътворението, продължила от 10 000 до 8000 г. пр. Хр. Тогава на земята се появили първите хора. 


ЕРА НА РАКА

+/- 8000 – 6000 

ЕРАТА НА ВЕЛИКАТА МАЙКАЕрата на Рака от 8000 до 6000 пр. Хр. поставила ударението на семейството, дома, изхранването и земеделието. По това време се появили градове, развило се селското стопанство, укрепнали са семейните и родови връзки. Не случайно това е епохата на Богинята-майка, закрилница на плодородието. В тази епоха човекът се научил да ловува.

ЕРА НА БЛИЦНАКА

+/- 6000 - 4000 

КОМУНИКАЦИЯ И ПИСМЕНОСТВ епохата на Близнаците (6000 до 4000 пр. Хр.) се развили езиците и писмеността.

ЕРА НА ТЕЛЕЦА

КОНТРОЛ НАД ЗЕМЯТА, ЗЕМЕДЕЛИЕ

+/- 4000 - 2000Последвала ерата на Телеца (4000 до 2000 г. пр. Хр.). Ако познавате Телци, сигурно се сещате защо именно през този период бурно развитие получили изкуството, архитектурата и луксът - слабо познати дотогава.

ЕРА НА ОВЕНА

ВОЙНА, НАСИЛИЕ И РОБСТВО, ИМПЕРИИ

+/- 2000 - 1 


 

Последвала епохата на Овена, символа на бог Арес ( 2000 г. пр. Хр. до 1 г. от Хр.) - мъжествен период на войни и завоевания, когато Гърция и Рим стигнали разцвет и завоювали големи територии. 


ЕРА НА РИБИТЕ

НАЧАЛОТО НА ГОЛЯМАТА РЕЛИГИЯ

+/- 1 - 2000 


 

През последните 2000 години бяхме в епохата на Рибите. Понеже, както вече разбрахте, Земята се движи в обратна посока на зодиака, от известно време навлизаме все по-дълбоко в епохата на Водолея.  

Ерата на Рибите ще остане като ера на Християнството. Като последен знак на зодиака, Рибите са сума, резюме на всички предишни знаци и опита, натрупан от тях. Те са времето на универсалната любов, състрадание, саможертва, алтруизъм, интуиция и дълбока духовност. 
Рибите знаят истините за Вселената, но не могат да кажат защо ги знаят. За тях истина е това, което се съдържа в човешкото сърце, а не в ума. Не случайно ранните християни използвали двете риби като таен символ за своята вяра. 
ЕРА НА ВОДОЛЕЯ

ЕРА НА ПРОСВЕТЛЕНИЕТО

+/- 2000 - 4000 


 

И тъй, Земята вече се връща назад (прави ретроградно движение) в съзвездието Водолей. Очакват я още 11, но преди да посети всеки от тях и да се върне в съзвездието Риби, ще й трябват 25,868 години. 

Междувременно в следващите 2000 години Водолеят ще постави акцента върху колективната, групова дейност, върху проблемите на обществото и общностите. Не е чудно, че в навечерието на тази епоха се родиха Интернет и телевизията, които превърнаха човечеството в глобално село. Това е така, защото Водолеят е силно ангажиран със социални проблеми. 

Много често се спори кога точно е започнала новата епоха. Смята се, че пълното слънчево затъмнение на 11 август 1999 г. е тази точка. Това затъмнение стана в съзвездието Лъв - антиподът на Водолея, защото отстои точно на 6 месеца разлика от него. Такива затъмнения упражняват изключително мощно въздействие, то ще усили класическите черти на Водолея, за да изпъкнат. Освен това, то се случи по време на нова Луна, с което сигнализира края на даден начин на живот и началото на друг. 

Водолеят се управлява от планетата Уран - властелинът на науката, изследванията, проучванията, експериментите, новостите и изненадите. А 
точно през август 1999 г. тя напусна своя дом в това съзвездие и ще се върне в него след 84 години. Във Водолей сега е Нептун, който разтваря, пречиства и избистря всичко, до което се докосне. Той ще напусне Водолея едва през 2012 година, за да се завърне отново през 2175 година! Всички тези развития подсказват, че епохата на Водолея вероятно вече е започнала. 


Какво означава това? Интернет ще продължи да се развива бурно, докато започне да функционира като мрежата от неврони в мозъка ни. Това на първо време означава, че все повече хора ще работят от къщи. Ще нарасне главоломно броят на самозаетите. Очакват ни квантови компютри и векове на симбиоза между човека и машината, на пилотирани полети до Марс и по-нататък. Но и времена на глобални социални движения и тектонични размествания в обществените пластове. 

Оценете публикацията:
3
Прецесия
Космологията и езотеричната традиция на древен Еги...

Related Posts