Блог

Материалите в блога са без претенции за авторство.

Суеверия за високосна година

Суеверия за високосна година

След като на 11.11.11 не се случи краят на света, авторите на апокалиптични прогнози се сетиха, че идната 2012 година е високосна, а това е знак за много опасни неща, които ни дебнат иззад всеки ъгъл.


Според астролози високосната 2012-а ще е много сложна година, ще изисква от нас висока бдителност и голяма отговорност - ще трябва да премерваме всяка дума и всяко действие, тъй като тези 12 месеца полагат основата на следващия 4-годишен период. Годината е „особена", защото един-единствен излишен ден променя цялата привична реалност.

С високосната година са свързани много поверия, знаци и суеверия. Тя плаши и предизвиква любопитство, възбужда въображението и обикновено се асоциира с „черния" петък, 13-и. 
Както винаги има и такива, които са на точно обратното мнение: че високосните години са най-щастливите. И до днес няма точни доказателства, които да подкрепят на 100 процента едната или другата теория. 

Ето и най-популярните „знаци", с които се свързва лошият сценарий за високосната година.

Знак 1:
Не трябва да се жениш във високосна година

Суеверието внушава, че сключеният във високосна година брак е нещастен - или бързо се разпада, или някой от съпрузите овдовява рано, или пък младоженците започват да се карат още след венчавката и да си изневеряват.
Статистическо потвърждение на това поверие няма. Сключените във високосна година бракове се разпадат нито по-често, нито по-рядко от женитбите в нормална година от 365 дни. 
Този знак може да сравни и с „щастливите" за брак дати 07.07.07., 08.08.08., 09.09.09., 10.10.10.
Пресни са и брачните факти от 11.11.11., когато стотици двойки у нас и хиляди по света се изтрепаха да се вричат във вечна вярност на тази сакрална дата. 
Междувременно много от щастливо бракосъчетаните на предишните „щастливи" числа вече са щастливо разведени. Проверка в статистиката на разводите сочи, че и венчаните на такива дати се разделят толкова често, колкото и двойките, подписали на обикновена дата.

 

Знак 2: 
Хората умират по-често

Твърди се, че по време на високосна година рязко се повишава смъртността. И за това твърдение обаче няма фактическо потвърждение. Просто, както и с петък, 13-е на случващите се нещастия през високосната година се обръща повече внимание и то точно заради лошата слава. Всеки, ако поиска, може да си припомни, че през еди коя си високосна година е преживял много нещастия и е загубил близки хора, познати, съседи... Което обаче не означава, че такива нещастия не са връхлитали него или други хора през „обикновените" години. 

Знак 3: 
Природата се бунтува

Смята се, че във високосна година се случват големи природни катаклизми и бедствия. И затова отново са виновни суеверията. Има един стар български лаф „без хляб мога, без клюка - не". Още по-голям е апетитът към страховитите прогнози - напоследък направо се превърнаха в индустрия, в която участват не само „четците" на Нострадамус, астролозите и врачките, но и дори учените - космолози и дажи финансисти и икономисти. 
Ето, 2011 година очевидно не е високосна, както и предишната, а колко стихии удариха планетата... Само многострадална Япония да вземем е достатъчно. Между другото, древните маи, без и сами да подозират, наляха гориво в огъня на апокалиптиците - Напомниха го и „оптимистите", които се противиха на „песимистите", които до онзи ден твърдяха с почти 100 процента сигурност, че апокалипсисът ще настъпи в 11 часа на 11 ноември 2011 година. Сега го чакаме да дойде на 12.12.12.
Прието е да се вярва, че всяка високосна година е белязана от разнородни катастрофи, катаклизми и трагедии. Много популярни „социолози" дават за пример „изследвания", според които в годината, която има един ден отгоре, падат повече самолети, има повече терористични актове, случват се повече стихийни бедствия.

В този хор се включват и историци, които припомнят, че Русия войната с Наполеон например е избухнала във високосната 1812 година, но пък пропускат, че Втората световна война избухва в „обикновената" 1941 година, както и най-големият терористичен акт в САЩ - черният 11 септември през „конвенционалната" 2001 година.
Само от 2011 година има стотици примери за епохални катастрофи и бедствия, а тя дори не е високосна. Подобни примери в полза на едната и на другата версия могат да се привеждат до безкрайност, а изводът е един: бедите и трагедиите не зависят от „високосността" на годината.

Знак 4: 
Нищо не трябва да променяш 

Поверията казват, че всяка промяна, направена през високосна година, е безперспективна и погубваща. И съветват да не си сменяме работата, местожителството, дори цвета на косата. Също според суеверията, не бива да се развеждаме и даже да си сменяме партньора, колкото и непоносими да са несходствата в характерите.
Отново няма обективна обосновка на този „знак", но суеверието си е суеверие. Ако на старата работа не те устройва заплатата, а ти предлагат нова и перспективна, да се откажеш ли и да чакаш да дойде 2013-а? Едва ли това е най-добрият ход.

Знак 5: 
Не се започва нищо ново

Има поверие, че във високосна година не трябва да започваш нов бизнес, да строиш къща, да правиш големи покупки и да влагаш пари в нещо по-мащабно. От гледна точка на астрологията този знак е оправдан, тъй като високосната година започва четиригодишен цикъл и ако подходите към начинанието си безотговорно, то започнатото от вас голямо дело просто ще се провали, повличайки след себе си други неприятности: липса на пари, проблеми с нервите и оттам - със здравето, конфликти с околните заради вашите грешки и заради това, че неразумно и неправилно сте си вложили парите. И всички тези проблеми ще се влачат до следващата високосна година. 
Затова може би е редно да се вслушаме в това поверие, поне дотолкова, че при всяко начинание „седем пъти да мерим, преди да отрежем". Трябва да се пресметнат и анализират всички възможни рискове, да се набележат пътища за отстъпление и да се създаде „стабилизационен фонд", който ще ни помогне при допусната грешка да излезем от положение с възможно най-малко загуби. Впрочем, изброените действия трябва да се правят винаги, не само във високосна година.

Знак 6:
Не се берат гъби

Това е най-старото суеверие в този списък и вероятно единственото, зад което стоят и реални обяснения. Не че и през „обикновените" години в сезона на гъбите не се пълнят болниците от пишман гъбари, но за въпросното поверие има и разумни доводи. Първо, съществува вярване, че веднъж на всеки 4 години гъбите се възраждат и затова много от ядивните стават отровни. Но ако трябва да говорим за реалности, гъбите имат способност да попиват всички химически вещества, с които се наторяват почвите, ръсят се насажденията или се залагат отрови за хищни животни. Вярва се още, че освен тези външни отрови, гъбите попиват и злобата, проклятията и гнева, който се изтръгват от недрата на човешката душа по време на магически и вещерски обреди. 
Факт е обаче, че гъбите не са се зародили на земята едновременно - в една година (още по-малко във високосна), нито пък тайните обреди се провеждат на всички полянки по всички гори по света. Така че това поверие да го сложим в кошницата със суеверията и за всеки случай да не берем гъби, ако не ги познаваме.

Знак 7: 
Бременните не се подстригват

Не е ясно откъде изобщо се е взело това суеверие, но е сигурно, че то обикаля от стари времена и то само по себе си, а не свързано със високосна година. Чувала го е всяка бременна жена: че не бива да се подстригва, защото така скъсява живота на бебето. Има и друга версия на това поверие, която казва, че ако „трудна" жена във високосна година дори само леко си подреже косата, ще роди не много умно дете. 
Не се знае каква причина е породила това вярване, но ако приемем, че е истина, то майките на всички нобелисти явно нито веднъж за 9 месеца не са влизали във фризьорски салон.

Но и за това суеверие, както и за изброените преди него, а и за края на света (който НE настъпи в петък, 11 ноември, въпреки всички „ясни знаци" и цифрови комбинации) астролози и прочее -ози са категорични, че колкото повече вярваш в някое лошо предзнаменование, толкова по-възможно правиш то да ти се случи.

Дори според астрологията високосната година е особена заради броя на дните и заради това, че слага начало на 4-годишен цикъл, а не защото 366 дни в годината е някакво ключово знамение.

Освен това има доказателства и затова, че да се родиш във високосна година изобщо не е лош знак, а напротив - носи доста късмет. 
Високосни бебета са Владимир Путин, Мел Гибсън, Сандра Бълок, Кристина Агилера, Скарлет Йохансон и още куп звездни, известни, влиятелни и богати представители на човечеството. 
Върви разправяй, че високосната година не носи радости, пари и успех...

Оценете публикацията:
0
Кармични промени през 2012
Цветни светлини