Камен Илиев - Поезия

Материалите в блога са без претенции за авторство.

21 начина, по които богатите мислят различно

b2ap3_thumbnail_near-death_experiences_21.jpg
 
Питал ли си се някога по какво се различава начинът на мислене на богатите и бедните? 

Дали богатството е въпрос на късмет или има нещо много повече? 

Много ми хареса една преводна статия всписание Мениджър, в която бяха изведени 21 начина, по които богатите мислят различно. 

Те са в резултат на проучване на Стив Сиболд, автор на "Как богатите хора мислят", който е прекарал почти три десетилетия в интервюиране на милионери по целия свят, за да разбере какво ги отличава от всички останали. 
 
1. Бедните мислят, че сребролюбието е корен на всяко зло. Богатите хора вярват, че бедността е коренът на всяко зло.

"Обикновеният човек е с промит мозък и вярва, че богатите хора са станали такива или с късмет или нечестно", пише Сиболд. Ето защо има известен срам, който идва заедно с "забогатяването" в общностите с по-ниски доходи. Богатите знаят, че когато имате пари това не гарантира щастие, но прави живота ви по-лесен и по-приятен."

2. Бедните мислят, че егоизмът е порок. Богатите хора, мислят че егоизмът е добродетел.

"Богатите се опитват да направят себе си щастливи. Те не се опитват да се преструват, за да спасят света", казва Сиболд пред Business Insider. Проблемът е, че средната класа вижда това като нещо негативно - и това, което я прави бедна. "Ако не се погрижите за себе си вие не сте в състояние да помогнете на някой друг. Вие не може да дадете това, което не е нужно."

3. Бедните хора имат манталитета на „лотарията”. Богатите хора имат манталитет на „действието”.

„Докато масите чакат правилните числа и се молят за благоденствие, великите решават проблеми", пише Сиболд. Героят на средната класа разчита на Бог, правителството, шефът им или съпрузите си.

4. Бедните мислят, че пътят към богатството е постлан с официално образование. Богатите хора вярват в придобиването на специфични познания.

Много от изпълнителите от световна класа имат малко формално образование и са натрупали богатството си чрез придобиването и продажбата на специфични знания. В същото време масите са убедени, че докторските и магистърски степени са начин за богатство най-вече, защото те са хванати в капана на линейната линия на мисълта, че това ги държи в по-високите нива на съзнание.

5. Бедните хора мислят дълго за добрите стари дни. Богатите хора мечтаят за бъдещето.

Милионерите забогатяват, защото те са готови да заложат всичко и да проектират своите мечти, цели и идеи в неизвестното бъдеще, според Сиболд. "Хората, които смятат, че най-добрите им дни са минали често се борят с нещастието и депресията.

6. Бедните хора виждат парите през очите на емоцията. Богатите хора мислят за парите логично.

Обикновеният човек има финансовия стремеж да се пенсионира комфортно. Световната класа богаташи виждат парите през очите на логиката. Великите знаят, че парите са важен инструмент, който предоставя опции и възможности.

7. Бедните хора печелят пари, като правят неща, които не обичат. Богатите хора следват своята страст.

За обикновения човек изглежда, че богатите работят през цялото време. Но една от най-умните стратегии на богатите е да правят това, което обичат и да намира начин да печели от това. От друга страна, бедните заемат работни места, които те използват практично.

8. Обикновените хора имат ниски очаквания, така че те никога не са разочаровани. Богатите хора търсят предизвикателства.

Психолози и други дравни експерти често съветват хората да се настроят за ниски очаквания за живота си като профилактична мярка срещу трайни разочарования. Никой никога няма да забогатее неочаквано и да изживее мечтите си без големи очаквания.

9. Бедните хора вярват, че трябва да направят нещо, за да забогатеят. Богатите хора вярват, че трябва да бъдат нещо, за да забогатеят.

Докато масите са обсебени от непосредствените резултати от своите действия, великите отделят внимание на всеки опит независимо дали е успех или провал, знаят че техните вярвания се превръщат в машина за успех, че в крайна сметка произвеждат изключителни резултати.

10. Бедните хора вярват, че се нуждаят от пари, за да правят пари. Богатите хора използват парите на другите хора.

Богатите не се страхуват да финансират бъдещето си от джобовете на други хора. Не се питат постоянно могат ли да си позволят нещо. Истинският въпрос е „Дали това си заслужава инвестицията”.

11. Бедните хора смятат, че пазарите са движени от логика и стратегия. Богатите знаят, те са движени от емоции и алчност.

Успешното инвестиране успешно на фондовия пазар не се отнася само до фантастична математическа формула. Богатите знаят, че основните емоции, които управляват финансовите пазари са страх и алчност и те са фактор във всички сделки и тенденции, които наблюдаваме. Това познание за човешката природа и неговото въздействие върху търговията дава стратегическо предимство в изграждането на по-голямо богатство.

12. Бедните хора живеят над възможностите си. Богатите хора - под тях.

Богатите живеят под границата на своите възможности. Те могат да живеят като кралски особи, но знаят цената на парите и фактът, че те трябва да бъдат инвестирани правилно.

13. Бедните учат децата си как да оцеляват. Богатите  - как да забогатеят.

Родителите учат децата си от ранна възраст, че светът се дели на "имащи" и "нямащи". Обществото като цяло смята, че богатите възпитават децата си да гледат отвисоко на масите, защото те са бедни. Това не е вярно, според Сиболд. Това, на което те учат децата си, е да виждат света през очите на обективната реалност - начина, по който обществото наистина съществува. Ако децата разбират богатството още от ранни години, ще е по-вероятно да се стремят към него по-късно в живота си.

14. Обикновените хора се стресират от парите. Богатите намират спокойствие в богатство.

Причината богатите хора да печелят все повече и повече е, че те не се страхуват да признаят, че парите могат да решават голяма част от проблемите. Бедните виждат парите като безкрайно необходимо зло, което трябва да бъде понесено като част от живота. Богатите виждат парите като велик освободител и с достатъчно от него те са в състояние да закупят финансово спокойствие.

15. Бедните предпочитат да се забавляват, отколкото да се образоват. Богатите предпочитат да се обучават, вместо да се забавляват.

Богатите не възлагат много на по-нататъшното разширяване на богатството си чрез формалното образование, те оценяват силата на обучението след колежа. Ако се озовете в дома на богат човек едно от първите неща, които ще видите е голяма и разнообразна откъм заглавия библиотека. Повечето от тях са посветени на обучението как да станеш успешен.

16. Обикновените хора смятат, че богатите са сноби. Богатите просто искат да се обграждат с единомишленици.

Богатите хора не могат да си позволят мрачни послания. Това често се тълкува погрешно от масите като снобизъм. Богатите смятат, че най-добрият начин да станат по-богати е да са позитивни и да се обградят със себеподобни.

17. Бедните се фокусират върху икономиите. Богатите - върху печалбата.

Богатите се фокусират върху това, което ще получат от поемането на рискове, а не как да спасят това, което имат. Масите са толкова фокусирани върху това как да живеят скромно, че пропускат големите възможности.

18. Бедните се презастраховат, богатите знаят кога да поемат рискове.

Всеки инвеститор губи пари от време навреме, но тези от световна класа знаят, че каквото и да се случи в бъдеще може да са в състояние да печелят повече. Бедните инвестират в сигурността и се отказват при риск.

19. Бедните хора обичат да се чувстват удобно. Богатите намират утеха в несигурността.

През по-голямата част от времето е необходимо да поемате рискове, които са необходими, за да ви направят милионер. Физическият, психически и емоционален комфорт е основна цел на средната класа мислене. Мислителите от световна класа научават рано, че за да станат милионери не е лесно и необходимостта от комфорт може да бъде опустошителна. Те се научават да се чувстват удобно, докато се намират в състояние на продължаваща несигурност.

20. Бедните хора никога не правят връзка между парите и здравето. Богатите знаят, че парите може да ви спасят живота.

Богатите плащат значителна годишна такса, която им гарантира 24-часов достъп до висококвалифицирано и незабавно медицинско обслужване.

21. Бедните вярват, че трябва да избират между едно голямо семейство и това да станат богати. Богатите знаят, че могат да имат всичко.

Масите са с промити мозъци и вярват, че винаги трябва да има избор. Богатите знаят, че могат да имат всичко, което искат, ако се обърнат към предизвикателството с нагласа за любов и изобилие.

Припозна ли себе си в някой от двата мисловни модела? Имаше ли нещо, което истински те впечатли?
Оценете публикацията:
3
Как да пишем правилно /малко граматика/
Далай Лама- живота през новото хилядолетие