Блог

Материалите в блога са без претенции за авторство.

Божествено въображение

165992_241808705927998_1162361031_n

Какво лошо има във въображението? То е толкова божествено, колкото и всичко останало. Ако се чувстваш щастлив и блажен, наслаждавай се на тези усещания. Позволи на въображението да бъде тук.

Именно умът е този, който продължава да създава проблеми. Ако хората се чувстват добре, ако се чувстват великолепно, отново и отново идват и ме питат: "Притеснени сме. Може би щастието просто е плод на нашето въобра­жение." Но когато страдат и изпитват болка, никога не идват, за да ми кажат: "Може би страдаме просто във въображе­нието си."
Направо е невероятно! Вие сте толкова пристрастени към страданието, че то винаги ви се струва реално, докато блаженството изглежда съмнително - може да е просто въображение.

И какво от това? Ако е въображение, нека бъде въображение. Радвай му се. Наслаждавай му се. И винаги помни, че единствения критерий за истината е радостта, празнуването - за мен друг критерий за истина няма. Всяко нещо, което ти носи умиротворение, което те прави щастлив, е реално. Всичко онова, което ти причинява болка, което те кара да страдаш, е нереално. Това е единственият критерий, друг няма.


Така че ако се чувстваш щастлив, не се оставяй умът да те смути. Умът отравя всичко, той веднага внася съмнението, че явно нещо не е наред. "Ти - щастлив? Невъзможно! -прошепва умът. - Това трябва да е нереално."
Толкова дълго си живял в страдание, че то ти се струва реално. Когато страдаш, съмнение няма, приемаш го за дадено, страданието е реално. Когато се чувстваш блажен, съмнението веднага се надига: Ти - щастлив? Невъзможно. Някъде нещо не е, както трябва

Оценете публикацията:
2
Атанас Далчев - мисли
Рефлексотерапия